Poznati voditelj radiostanice izraelske vojske kazao je kako ga je "sramota" što je državljanin Izraela nakon ubijanja najmanje 18 Palestinaca iz snajpera kod granice s Pojasom Gaze, palestinskom teritorijom pod opsadom.

Opširnije...
0
0
0
s2sdefault

Povijest je prepuna tih blistavih društveno-civilizacijskih uzleta i potom sunovrata utoliko dramatičnijih ukoliko su prethodni uzleti bili moćniji i blistaviji. Iza toga ostaju samo imena, tragovi velikih kultura i nametnuta pouka koja se povijesno ipak uporno ignorira.

Opširnije...
0
0
0
s2sdefault

Brčak Asim Mujkić je ugledni bh. sociolog i filozof. Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek Filozofija i sociologija završio je 1991. godine, nakon čega je upisao postdiplomski studij na istom fakultetu. Magistrirao je 1998. godine na temu Neopragmatizam Richarda Rortyja. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, 2002. godine odbranio je doktorsku disertaciju Antiesencijalistički karakter filozofije pragmatizma. Profesor je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Opširnije...
0
0
0
s2sdefault

Religije i ratovi – čvrst je to savez, star koliko i čovječanstvo. Povijest ljudskoga roda karakteriziraju ratovi, a stanja mira samo su epizode u toj konstantnoj ljudskoj nesposobnosti da se konačno nauči humanosti, ili humanosti kao konačnosti; mir je predah, relativno kratkotrajan zamor poslije kojeg se ponovo kreće u pohode destrukcije.

Opširnije...
0
0
0
s2sdefault

U Bosni smo prestali biti ljudi, uradili smo drugima ono što su drugi učinili nama u prošlosti i tada smo bili narod žrtva, kazao je tokom gostovanja u Pressingu Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije Srbije.

Opširnije...
0
0
0
s2sdefault