Dramatično upozorenje: Radikalni desničar koji je doveo Trumpa ima novi cilj - otcjepljenje R Srpske

New York Times prije nekoliko dana objavio je dramatičan tekst u kome upozorava da Steve Bannon, radikalno desničarski američki ideolog i strateg koji je jedna od najzaslužnijih osoba za dolazak Donalda Trumpa, sad ima novu metu - Bosnu i Hercegovinu.

Nakon kratke službe u Trumpovoj administraciji, Bannon je pokrenuo projekat pod nazivom Pokret koji ima aspiracije da širom evropskog kontinenta podrži "desničarski populistički nacionalizam". Desničarske vlade već su preuzele vlast u zemljama poput Mađarske, Austrije i Italije, a on se nada da će sljedeće godine pomoći da političari sličnih svjetonazora uđu i u Parlament Evropske unije. New York Times upozorava da bi u tom pogledu sljedeća Bannonova meta mogla da bude Bosna i Hercegovina."Kao politički akter, Bannon sada djeluje nezvanično i nije povezan s državom, ali napori koje poduzima kao Amerikanac u bosanskoj politici predstavljaju dramatičan odmak od dosadašnje prakse. Sjedinjene Američke Države imaju jedinstvenu ulogu za stabilnost Bosne".

List upozorava da je Bannon našao zajednički jezik s rukovodstvom RS- i simpatije za ideju otcjepljenja od BiH, zbog njihove bliskosti s Rusijom i sve izraženije antievropske retorike:"Krajem jula, Bannon se u svojoj kući u Washingtonu sastao sa Željkom Cvijanović, premijerkom Republike Srpske – jednim od dva autonomna entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu. S njom se sastalo i nekoliko drugih bivših i sadašnjih uposlenika Trumpove administracije, kao što su Corey Lewandowski i Kellyanne Conway. Bivši akteri u Trumpovoj predizbornoj kampanji, Jason Osborne i Mike Rubino registrirali su se da lobiraju za Cvijanovićkin SNSD, uprkos činjenici da se lider stranke i kontroverzni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prošle godine našao na meti američkih sankcija zbog produbljivanja razdora na etničkoj osnovi, u ovoj zemlji".

New York Times ističe da je, iako su SAD bile kreator Daytonskog mirovnog sporazuma i njegov najaktivniji zaštitnik, Obamina administracija stavila je BiH u potpuno drugi plan, dok se ruski utjecaj u zemlji povećao. Stoga je američki interes u BiH danas nejasan, što otvara veliki prostor da Trump da prešutno odobrenje Bannovom projektu u Evropi, smatra NYT:"Trump, koji je u određenom trenutku Bannona gurnuo u centar pažnje, mogao prećutno odobriti Bannonove evropske ludorije, uprkos njihovom navodnom međusobnom neslaganju. Uostalom, Trump također ima sklonost ka nacionalističim liderima i neprijateljski se odnosi prema EU. Osmi poslijeratni opći izbori u Bosni održavaju se 7. oktobra, a vanjski utjecaj pomenutih Amerikanaca i jačanje Rusije u ovom regionu može biti od prelomnog značaja i okrenuti nestabilnu situaciju u ovoj zemlji u smjeru suprotnom od liberalnog međunarodnog poretka koji je na principima uslovljavanja postignut nakon rata".

 

 
 
Izvor: (SB)

Pin It
Print Friendly, PDF & Email