Postoji opasnost za mir na Balkanu i zove se HDZ!

Njemački Spiegel objavio je članak u kojem su žestoko kritikovali HDZ i vladajuću stranku direktno prozvali za ugrožavanje mira na Balkanu.

U tekstu pod nazivom "Opasnost za Balkan" list da "Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajuća stranka u Hrvatskoj, miješa se u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine.

Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susjednoj zemlji. HDZ želi da rezerviše dio BiH, tzv. treći entitet, za bosanske Hrvate. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čije sprovođenje nadgleda EU", piše Spiegel, prenosi Index.

Političari HDZ BiH su u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti. Kasnije, početkom oktobra, poslije izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, kada nije izabran kandidat HDZ, već predstavnik liberalnog Demokratskog fronta, koji, kako konstatuje njemački list, igra na kartu razumijevanja, Zagreb je počeo da ga politički demontira.

Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković. On namjerava da nastavi da podržava smjer radikalnih nacionalista, zaključuje Spiegel u svom članku.

 

 

(Vijesti.ba)

Pin It