Alijina tajna zvana Bosna

Krajem prošle sedmice prilično je konfuzno prošla petnaesta godišnjica smrti Alije Izetbegovića, osnivača SDA i prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tom prilikom, kao i drugim prilikama, upriličen je čitav niz "naučnih konferencija" o liku i djelu Alije Izetbegovića.

      Dani broj 332 – Alijina tajna zvana Bosna

U prvom tekstu pisac Ivan Lovrenović objašnjava da Alija Izetbegović nikada nije uspio izgraditi koherentnu koncepciju Bosne i Hercegovine:

Strogo uzevši, Alija Izetbegović nikada i nije u nekom razvijenijem političko-intelektualnom diskursu iznio svoju "ideju Bosne", za razliku od svojih ideja o islamu i muslimanima, koje je izvanredno plastično izrazio u spomenutim svojim ranim knjigama. Tako je njegovu ideju Bosne, zapravo, moguće tek neizravno i nesigurno iščitavati iz cjeline njegova djelovanja, odluka i prigodnih poruka.

U drugom tekstu Miljenko Jergović ipak upozoruje da ni iz Alijinih poruka nije lako očitavati njegovu političku strategiju:

U toku i brzaku vremena bit će zapamćeni, kao vrijedni i znakoviti, fragmenti Izetbegovićevih govora. Iz njih se nikada neće očitati njegova politička strategija ili historijska uloga, ali će oni, ti fragmenti, biti izvanredne sličice, portreti i pejzaži jednog vremena, ali i samog Alije u tom vremenu.

Što se vojne strategije tiče novinar Gojko Berić oštro kritikuje Aliju Izetbegovića zbog ideološkog preoblikovanja Armije i zbog implicitnog pristanka na podjelu Bosne i Hercegovine:

Da li je etnička podjela bila njegova stvarna želja ili samo topovima iznuđeni izbor, pitanje je koje će možda zauvijek ostati nerazjašnjeno. Indicija za ovo prvo ima dovoljno, iako on nikada nije priznao takve namjere. Bilo kako bilo, onog trenutka kad je separatističke vođe Karadžića i Bobana prihvatio kao partnere u pregovorima, oni su postali njegov i naš trajni politički i moralni problem, koji je i danas nerješiv.

Pjesnik Mile Stojić iznosi malo povoljniju ocjenu Izetbegovićevog zalaganja za integritet Bosne i Hercegovine:

Iako je svojim odlukama tokom rata ponekad doprinosio rušenju tog suvereniteta, za njega se mora reći da je bio bosanski integralist, čovjek cjelovite Bosne. Druga je stvar kako ju je i koliko znao i mogao praviti.

Nakon svih ovih osvrta na život i dijelo Alije Izetbegovića možemo zaključiti riječima fra Petra Anđelovića da Alija i njegova Bosna ostaju tajna.

 

 

 

Autor: Harm Rudolf Kern,

Izvor: Prometej.ba

Pin It