Zastupnici SDA u NSRS-u izglasali Dodikove delegate u državni parlament

Zastupnici SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske svojim glasovima su podržali izbor četiri kandidata iz SNSD-a, Nikolu Špirića, Lazara Prodanovića, Dušanku Majkić i Sredoju Novića, te Mladena Bosića iz SDS-a, koji su na današnjoj sjednici izabrani u Dom naroda Parlamenta BiH.

Tvrdi se to u saopćenju Predsjedništva SDP-a u kojem se navodi da je to "kapitulacijski odnos SDA, koja je svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovog delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine".

"Ovim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Ovakvo postupanje SDA, samo par sati nakon što je Dodik napustio izuzetno važan sastanak u Predsjedništvu BiH zbog neisticanja zastave entiteta RS, najočitije govori koliko je SDA posvećena brizi za državu Bosnu i Hercegovinu", naveli su u SDP-u.

Također, o ovome se očitovao i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je naveo da zahvaljujući glasovima SDA tako nije izabran kandidat iz ove stranke Mladen Ivanić.

"SDA kao provjerena filijala SNSD-a zajedno sa poniženim ostacima DNS-a izglasali su jednoumlje u vidu četiri delegata SNSD-a u Dom naroda PSBiH", kazao je Borenovića.

Edin Ramić jedan od zastupnika SDA u NSRS rekao je za Klix.ba da je danas ukupno bilo 83 zastupnika, a da dva zastupnika SDA nisu ni na šta utjecali.

"I sami zastupnici DNS-a nisu glasali za svoju listu. Što se tiče PDP-a oni su valjda očekivali od nas da podržimo njihovog kandidata da ga udome u Dom naroda. Mi nismo tu da im udovoljavamo želje, posebno zbog toga što nisu imali kapacitet da osiguraju većinu", kazao je Ramić.

 

Izvor: klix.ba

Pin It
Print Friendly, PDF & Email