SDA i HDZ ne mogu bez Bh. Bloka formirati federalnu vlast

Nakon trosatnog sastanka u centrali SDP-a u Sarajevu, lideri Bh. Bloka, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović, obratili su se novinarima i saopćili zajednički stav da Bh. blok ostaje opozicija na federalnom i državnom nivou.

Drugim riječima, pozvali su SDA da pokuša s ostalim partijama prikupiti natpolovičnu većinu u federalnom i državnom parlamentu, što je praktično nemoguća misija, prvenstveno zbog srpskog kluba u Domu naroda Federalnog parlamenta u kojem SDP i DF imaju dvotrećinsku većinu.

SDA sa HDZ može bez većih problema „skrpiti“ većinu u Zastupničkom domu. Naime, nakon što je SDA dogovorila koaliciju s tri odmetnuta zastupnika Šepićevog Nezavisnog bloka, a HDZ BiH s HDZ 1990, SDA i HDZ trenutno imaju podršku 48, od ukupno 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Naime, u “donjem” domu Federalnog parlamenta SDA ima 27, a s najmanje 3 zastupnika Nezavisnog bloka 30 zastupnika, HDZ BiH ima 16, a “Devedesetka” 2 zastupnika.

Za natpolovičnu većinu u ovom domu potrebna je podrška najmanje još dva zastupnika, koliko, primjerice, ima A-SDA, s kojom je SDA već dogovorila koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu. Sve su prilike da će upravo ova stranka biti “jezičak na vagi” za formiranje nove parlamentarne većine u FBiH.

No, ostaje nerješiv problem osvajanja barem trećine poslanika u srpskom klubu Doma naroda koji će se popuniti tek u drugom krugu. Za sada, SDA ima samo dva srpska delegata u ovom klubu, a za formiranje vlasti potrebna je podrška najmanje šest poslanika iz sva tri etnička kluba. HDZ suvereno kontrolira hrvatski klub, SDA ima većinu u bošnjačkom klubu, dok u trećem, srpskom klubu, dvotrećinsku većinu imaju SDP i DF.

 

 

Izvor: slobodna-bosna

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email