Pobuna u SDP-u TK: Nikšiću, dokle će ti politiku krojiti "mali mravi”

Ono što je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović nazvao historijskim "ne" Bh. bloka, što u praksi znači nemogućnost SDP-a kao pobjedničke stranke u Tuzlanskom kantonu da formira vlast te djelovanje iz opozicije Bh. bloka na entitetskom i državnom nivou, izazvalo je žestoke reakcije, naročito unutar Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Prvi je reagirao predsjednik tog Kantonalnog odbora Enver Bijedić, koji je u razgovoru za Faktor kazao da Bh. blok ovom odlukom "predaje BiH Beogradu i Zagrebu".

- Nisam spreman da žrtvujem državu zbog sitnih političkih interesa. SDA nije savršena i imala je puno grešaka u dosadašnjem radu i ne slažemo se s mnjogo njihovih poteza i postupaka, ali mi moramo ući u vlast da to korigujemo da pokušamo da mijenjamo stvari – izjavio je Bijedić.

Reagirao je i zvaničnik te stranke iz Tuzlanskog kantona Damir Džafić, koji se putem društvenih mreža obratio predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću.

- Poštovani predsjedniče Nikšiću, dokle ćete puštati da vam politiku vode mali mravi? Očekivao sam od vas da ste dosta hrabriji, mudriji i odlučniji. Zbog čega smo radili Plan 10, da bi ga možda sprovodili iz opozicije. Očekivao sam kao predsjednik jednog od općinskih odbora da će Bh. blok donijeti zajedničke ciljeve koji će biti u interesu građana BiH, i predočiti svim onim koji bi trebali učestvovati u vlasti na niovu FBiH, i ukoliko ne prihvate zahtjeve iz Plana 10, koji je bio predstavljen kao preporod za ovu državu, onda obavijestit članstvo zbog čega se nije ušlo u vlast. Bh. blok je pokazao da nema hrabrosti, mudrosti i želje da se uhvati u koštac u zaštitu jedine nam države BiH. Bh. blok je, po mom mišljenju, bio jak stub, ali ne i dobro armiran, tako da bi mogao nakon izlaska DF-a iz vlasti u Kantonu Sarajevo pući na pola. Mislim da je i krajnje vrijeme da KO SDP-a TK tim malim mravima pokaže i dokaže ko je broj jedan u BiH i na Tuzlanskom kantonu. Vjerovatno kao pobjednička stranka i na Tuzlanskom kantonu trebamo u opiziciju. Ostavite se kompenzacijskih listi, i na teren gospodo draga. Živjela nam jedna i jedina BiH – napisao je Džafić.

 

 

Izvor: faktor.ba

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email