“Narod nikako nije nevin, korupcija je dio našeg DNK.”

Korupcija, izostanak borbe protiv nje,  zašto građani ćute i pristaju na podjele u torove, ima li budućnosti,  ako ne za nas,  onda za buduće generacije, samo su neke od tema kojih smo se dotakli u razgovoru sa Seadom Pašićem, sociologom i dugogodišnjim savjetnikom za psihološku pomoć i podršku.


Korupcija je kod nas, kaže, generacijski uslovljena, prenosi se sa koljena na koljeno, jer je društveno prihvatljiva i uvijek ćemo naći opravdanja za to što se ovdje radi: „Izuzetak je jedino onih 35 godina kada je ovdje bila Austro-Ugarska, oni su uspjeli mnogo toga učiniti za samo 35 godina na suzbijanju korupcije, dali su ljudima prezimena, napravili katastar, zemljišne knjige, doveli su činovnike, u Zenici su napravili veliki zatvor. Odmah poslije Prvog svjetskog rata ponovo je sve vuklo ka korupciji. Prema tome, zaključak je da je korupcija dio našeg DNK i tu se ne može nešto posebno očekivati  ili ispraviti,  a koliko vidim niko se ne buni protiv ovoga stanja, ne vidim da je neko posebno protestovao, da je iko to osudio“.

Kao što ste i rekli, narod se ne buni protiv ove situacije, kako to objašnjavate?


Oni su svikli. Ja za ovu situaciju često koristim jednu metaforu - osa potajnica kada uđe u domaćina i položi larvu koja tu raste, dog god ta larva raste u domaćinu, on je imobiliziran i ne može ništa. Tako nešto se dešava i sa ljudima, ponašaju se kao zombiji, kao da nemaju mozga. Takođe, kod nas ljudi kada idu da glasaju kažu „mi ne možemo ništa promijeniti“, pa opet glasaju za iste kao zombiji. I to je nepromjenjivo iznutra, to se jedino može promijeniti ako spolja dođe neka promjena koja bi instalirala drugačiji vrijednosni sistem.

Problem je, zapravo, u nama samima, u našem mentalnom sklopu?


Ja to tako vidim.  Pa, pogledajte jednu Njemačku, koja je kraj Drugog svjetskog rata dočekala sravnjena infrastrukturno, da ni jedna vodovodna cijev u zemlji nije ostala,  da bi već 1965. godine postala industrijska sila, uprkos svim strahotama, denacifikaciji, lošem ugledu u svijetu. 
Oni su uspjeli da se organizuju zato što, jednostavno, imaju drugačiji mentalitet, oni smatraju da je država dobra i rade za nju, a mi smatramo da država ne valja, jer ona radi samo za nekoga  i hajdemo  onda da krademo od države.  Ali čitav je Balkan takav, Bosna i Hercegovina nije izuzetak, čak i zemlje koje su ušle u EU, izuzev Slovenije, čije stanovništvo ima jedan potpuno drugačiji mentalni sklop, ja sam tamo studirao, tako da to dobro znam.  Ali Hrvatska se ništa ne razlikuje od BiH, pogledajte naslove njihovih novina, pogledajte njihove televizijske emisije, to je isto kao i kod nas. Ja ne znam na koji su oni način ušli u EU, ali eto ušli su, ispunili su uslove na isti način kao Bugarska i Rumunija. Ja sam uvjeren, dok god je ovakvo stanje,  BiH neće moći ni da priđe  kandidatskom stausu.

 

 

Izvor: https://www.6yka.com/novosti/narod-nikako-nije-nevin-korupcija-je-dio-naseg-dnk-izuzetak-je-samo-onih-35-godina-kada-je-ovdje-bila-austro-ugarska

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email