Američka ambasada u BiH protiv uspostave rezervnog sastava policije MUP-a RS

Završen je sastanak čelnika policijskih i sigurnosnih agencija u BiH sa zamjenikom američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) u američkoj ambasadi u Sarajevu. Ambasada je izrazila protivljenje uspostavi rezervnog sastava policije MUP-a RS, javlja reporter BHRT-a Jasmin Džanko.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Službe za poslove sa strancima, entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstva sigurnosti BiH, Policije Brčko distrikta, te Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Na današnjem sastanku nije bilo govora o uspostavi vlasti, kao ni o povratku bh. državljana sa stranih ratišta.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH,  se jedini obratio nakon sastanka u Američkoj ambasadi.

“Moram biti iskren i reći da se Matthew Palmer i Ambasada SAD-a jako protive uspostavi rezervnog sastava policijskih struktura u RS-u. Jednostavno, oni to ne mogu podržati. Mi smo svjesni njihovih poruka, posebno jer su Sjedinjene Američke Države uložile mnogo sredstava u bh. sigurnosni sektor. Americi je stalo do sigurnosnog sistema u BiH i smatra da rezervni sastav ne može doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije”, rekao je Čampara.

Čampara je rekao da je predložio da se određeni dio federalnih struktura stavi na raspolaganje Graničnoj policiji BiH, a sve s ciljem zaštite granice. Što se tiče Unsko-sanskog kantona, on je kazao da ne vidi problem u tome da policijski službenici iz RS-a dođu u ispomoć.

“Svi se moramo maksimalno uključiti u rješavanje ovog pitanja. Svi moramo biti na usluzi i građanima i migrantima, a posebno moramo imati u vidu i humani aspekt”, kazao je Čampara dodajući da migranti ne žele ostati u BiH i da je naša zemlja samo ruta prema Evropskoj uniji.

 

Izvor: index.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email