KO UZIMA MILIONE: Top 10 koji zloupotrebljavaju Zakon o javnim nabavkama

Tako je u prošloj godini na stotine miliona maraka prebačeno iz javnih preduzeća i ustanova putem pregovaračkih postupaka bez objave, koji važe za jedne od najnetransparentnijih.


Prema riječima stručnjaka, na ovaj način se uveliko nanosi šteta državnim firmama i institucijama, a sve zarad lične koristi.


Na osnovu podataka koje smo prikupili, samo u prošloj godini su mnogobrojni ugovorni organi preko javnih nabavki na ovaj način iskoritili Zakon o javnim nabavkama i okrenuli ga u svoju korist.

Rekorderi u zaključivanju ugovora na osnovu pregovaračkih postupaka su preduzeća iz elektro-sektora pa je tako javno preduzeće Elektroprivreda BiH samo u prvih 11 mjeseci prošle godine na ovaj način ugovorila poslova vrijednih preko 85 miliona KM.

Inače, top 10 preduzeća i ustanova koje su potrošile najviše novca putem pregovaračkih postupaka bez objave su:

Oni koji su potrošili najviše novca nisu uvijek i oni koji su zaključili i najveći broj ugovora na ovaj način.
Tako su rekorderi po broju ugovora ZP Elektrokrajina , ZP Rudnik i termoelektrana Gacko, Grad Zvornik…

 

Igor Vukajlović iz Udruženja "Tender" navodi da se na ovakav način vrše mnogobrojne zloupotrebe, jer ugovorni organi preko pregovaračkih postupaka cijeli proces urade u tajnosti.


"Pregovarački postupci bez objave se koriste samo u izuzetnim slučajevima, te se moraju ispuniti strogo propisani uslovi (krajnja hitnost, ekskluzivno pravo i sl.) te su postupci koji se najčešće zloupotrebljavaju. Oni nisu ni transparentni niti konkurentni, pa se u njima cijene dogovaraju odnosno pregovaraju", rekao je Vukajlović.


On tvrdi da se preko ovakvih postupaka cijene nabavki povećavaju do maksimuma i sve na štetu budžeta. U sito vrijeme, ovo je najbolji način za one koji žele da izbjegnu sve procedure i na netransparentan način strpaju novac u privatne džepove.


"Ranije analize su pokazale da su cijene u takvim postupcima za 50% veće od tržišnih, a sve uvijek na štetu javnih sredstava. Najčešće se zloupotrebljava hitnost, gdje ugovorni organ zbog svojih propusta se dovede u situaciju da nema ugovor, a potrebna mu je roba usluga ili rad, pa nezakonito se posluži ovom vrstom postupka, jer nema limita u smislu vrijednosti nabavke za koji se pregovarački postupak bez objave može primjeniti", rekao je Vukajlović.

 

 

Izvor: https://www.6yka.com/novosti/ko-uzima-milione-i-krije-to-od-javnosti-top-10-preduzeca-koja-zloupotrebljavaju-zakon-sve-zarad-licne-koristi

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email