Američki kongresmen etiketirao Milorada Dodika kao glavnog kočničara u BiH

Američki kongresmen Adam Kinzinger održao je u Kongresu SAD-a upečatljiv govor o situaciji u Bosni i Hercegovini u kojem je kao glavnog kočničara u BiH etiketirao SNSD Milorada Dodika.

Kinziger, koji je partijski kolega predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i čiji postupci su u 94 posto u skladu sa stavovima američkog predsjednika naveo je da su glavne odlike SNSD-a stvaranje anti-NATO raspoloženja u BiH te prijetnje otcjepljenjem RS-a.

"Prošlo je skoro 25 godina od kada je mirovni sporazum okončao rat u BiH. Rusija je iskoristila ovo vrijeme da podrži nacionalistčke političare u Republici Srpskoj, glavne uzročnike rata u BiH u kojem se dogodio genocid i u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi", započeo je Kinzinger svoj govor.

Navodi da su prošlog oktobra održani izbori, te da se od tada nije uspjela formirati vlast.

"Zbog neslaganja između prozapadnih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija oko toga kakav bi odnos BiH trebala imati s NATO-om. Snažno anti-NATO osjećanje i prijetnje odvajanjem od BiH su glavna odlika SNSD-a kojeg podržava Rusija i koji blokira formiranje vlasti zbog pristupanja NATO-u", kazao je Kinzinger, inače pilot u američkim Zračnim snagama.

 

Izvor: klix.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email