Penzije su male, pomoć dolazi iz budžetske kase Distrikta

Brčanski penzioneri ne žive ništa bolje nego oni u ostatku BiH. Penzije su male, ali uz pomoć novčanih izdvajanja iz budžetske kase Distrikta, nekako izlaze na kraj.

U Brčko Distriktu ima više od 10.000 penzionera podijeljenih u tri grupe, prvi su korisnici penzija Zavoda PIO-a FBiH, drugi iz Fonda PIO-a RS-a. Treći, oni sa takozvanim srazmjernim penzijama, staž su stekli u oba entitetska Fonda. Smatraju se kažnjenim zbog Sporazuma entiteskih fondova po kojem su im penzije znatno niže od dozvoljenog prosjeka, ali nisu željeli pred našu kameru. Oni koji primaju penzije iz Zavoda PIO-a Federacije kažu da životare od penzije do penzije.
"Naši penzioneri žive dobro od prvog do petog do šestog kad prime penziju, a od šestog do prvog je teška situacija, možete misliti kad naš penzioner prima 300 maraka penziju, a koje su to dažbine sve koje treba da uplati i plati ovoj državi", rekao je Ismet Bešić, predsjednik Udruženja penzionera-umirovljenika Brčko Distrikta.
Vlast Distrikta svim penzionerima omogućila je nekoliko povlastica.
"U budžetu za 2017. godinu za potrebe penzionera je za banjsko klimatsko liječenje odobreno 100 hiljada maraka, po 50 hiljada za oba udruženja, milion i 370 hiljada maraka za jednokratnu pomoć penzionerima pored toga imamo 700 hiljada KM izdvojenih za subvencije za plaćanje električne energije", ističe Damir Bulčević, glavni koordinator Vlade Brčko Distrikta.
O svom položaju brčanski penzioneri su razgovarali s predstavnicima Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona, koji finansijski pomažu članstvo od prikupljenih članarina.
"Da smo mi u 2016. godini na nivou Saveza TK-a penzioneri su izdvojili dva miliona i 200 hiljada maraka, od toga 2 miliona smo samo dali pomoći penzionerima, preko milion i 400 hiljada maraka pomoći dali smo porodicama prilikom smrti znači za ukop i dali smo preko 600 hiljada maraka za liječenje", pojasnio je Haso Halilović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera TK-a.
I dalje ostaje neriješeno pitanje penzionera korisnika takozvanih srazmjernih penzija u Distriktu, a nadležni najavljuju da će to pitanje uskoro pokrenuti. Federalna.ba/Dževida Hukičević (Dnevnik 1)
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/206528/tezak-zivot-penzionera-u-brckom

Pin It