POBJEDNICI 21. Vidovdanske trke: Anbesa Tesfaye i Belaynesh Tsegaye Beyene iz Etiopije. 

Po velikoj vrućini na startu je bilo 32, a u cilju 31 stepen, u Brčkom su trijumfovali etiopski atletičari. Do 5. kilometra vodeća grupa od njih četvoro se držala prilično zajedno, a već na 6. kilometru se vidjelo da najlakše visoku temperaturu podnosi Anbesa Tesfaye iz Etiopije. On je tada napravio već osjetnu razliku od 50-ak metara u odnosu na drugoplasiranog Deraru Hurisu i tu razliku držao je do posljednjeg kilometra kada je počeo da ubrzava i bilo je jasno da će trijumfovati u Brčkom. Istrčao je 29:24. Drugi u cilj je ušao Derara Hurisa sa 29:56, a treći je bio Italijan Ahmed El Mazoury u vremenu 30:00.

Očigledno su cure imale više svježine od muškaraca i u dobrom ritmu vodećih 5-6 se držalo u okviru nekih 100 metara. Već na 6. kilometru Beyene je počela da ubrzava što su njene konkurentkinje teže pratile. Tu prednost zadržala je do kraja i trijumfovala je sa 33:50. Druga u cilj je ušla Leonidah Mosop, a treća Doreen Chemutai. Miljenica domaće publike, domaća atletičarka Lucia Kimani takođe je istrčala sjajnu trku po veoma vrućem vremenu i završila je četvrta sa 36:29.
Veliki broj publike u ovom gradiću na sjeveru Bosne i Hercegovine je pružao podršku atletičarima. Pobjednik, Tesfaye Anbesa, je oduševljen pobjedom: „Znao sam da će biti teško. Da se moram boriti i sa vrućinom i sa izuzetno jakom konkurencijom. Moja taktika je bila da krenem jako  i da pokušam u drugom dijelu staze da napravim prednost u čemu sam uspio. Zahvaljujem se divnoj publici koja razumije atletiku i koja me bodrila duž cijele staze. Zaista sam uživao“.
Belaynesh Tsegaye Beyene  se prvo zahvalila publici: Prvi put sam ovdje ni oduševljena sam cijelim ambijentom u kojem se održava trka. Rijetko sam do sada imala iskustvo da publika razumije atletičare i da zna da ih podrži kada im je najpotrebnije. Mislim da ih nisam razočarala i zaista sam srećna. Voljela bih da se vratim i naredne godine.“
Ono što posebno krasi Vidovdansku trku je nastup velikog broja djece koja su godinama ogromna atrakcija i njihove trke predstavljaju najbolji primjer promocije atletike, sporta i zdravog života. Najviše su oduševili oni najmlađi jer su njihove trke bile najmasovnije.
Ovo je bila i prilika da pred start trke na 10 km nastupi veliki broj kulturnih društava etničkih folklornih grupa iz BiH iz nekoliko zemalja u regionu i na taj način daju svoj doprinos ovom atletskom događajaju koji ima veliki značaj za razvoj atletike u BiH.

Pin It