Građanska sekularna država po mjeri SDA i ‘efendije’ Safeta Softića

Ovih dana smo svjedoci politikantske afere oko deklaracije SDA, usvojene na zadnjem kongresu ove stranke. Kažemo politikantske jer sve ‘zaraćene strane’, iako decenijama imaju priliku uraditi nešto konkretno u korist stabilnosti BiH i njenih građana, nude isprazne izjave ‘zabrinutosti’ za budućnost BiH.

Ne želimo ulaziti u elaboraciju cijele deklaracije SDA, samo ćemo reći da je ista ‘nabacivanje lopte’ ka ujedinjenju pozicije i opozicije u RS, što sa druge strane pogoduje učvršćenju ‘probosanske’ SDA među svojim biračima u FBiH (dakle, ojačavanje pozicije ‘nacionalnih torova’ pred predstojeće Izbore – op.a).

Ono što želimo podcrtati u vezi ove deklaracije, ponovo… jeste neprincipijelnost SDA i njenih predstavnika (koji su zajedno sa SNSD i HDZ ujedno generator čitave halabuke o nekoj novoj krizi, iako je kriza odavno drugo ime za političko uređenje u BiH). Kao primjer, ponovo nam može poslužiti Safet Softić, potpredsjednik SDA, malo efendija – malo političar.

Naime, evo još jednog primjera kako izgleda ‘građanska BiH’ po  viđenju SDA, navodna država u kojoj politika nema uticaja na pravosuđe kao osnovni stub funkcionisanja pravne građanske države. To opet možemo sagledati na primjeru Safeta Softića.

Brutalni sukob interesa na štetu bh. pravosuđa

Dotični je u izjavi za medije u julu ove godine (1.7. u izjavi za N1), komentarišuću situaciju u pravosuđu BiH i VSTV-u rekao: “Čović i Dodik imaju kadrove u pravosuđu, to možemo vidjeti golim okom. SDA se zalaže za stabilne institucije ove zemlje”.

Zadržimo se na ovoj izjavi.

Kako saznajemo ovih dana, VSTV je usvojio i dostavio Ustavnom sudu BiH listu kandidata za poziciju novih sudija ovog suda. Na listi od 22 kandidata dostavljenoj od strane VSTV navodi se  kako je njih šest “ostvarilo odlične rezultate. Među tih šest nalazi se i ime Ajše Softić.

Po nama ne bi ništa bilo sporno da imenovana nije ujedno i supruga Safeta Softića. Da, Safeta Softića potpredsjednik SDA (i ujedno predsjednika Sabora IZ BiH). Smatramo da je sama kandidatura Ajše Softić brutalni sukob interesa na štetu bh. pravosuđa, dakle države BiH i njenih građana.

Softićev koncept “nezavisnosti pravosuđa”

U istoj izjavi za N1 ‘Safet-aga’ je izjavio i sljedeće: “Pravosuđe ima slobodu djelovanja. Da li neko privatno ima neke od sudija i tužilaca, ne znam. SDA zvaničnog uticaja na nivo pravosudne zajednice ne postoji. To je stav SDA prema pravosuđu”, kazao je Softić.”

Evo da ovim putem obavijestimo Safeta Softića da SDA “ima neke od sudija”. Da ga obavijestimo da dakle SDA ima itekako “uticaja na nivo pravosudne zajednice”. Ujedno pitamo Softića i SDA, u kojoj to pravnoj građanskoj državi može biti imenovan sudija Ustavnog suda (dakle suda koji odlučuje o najvažnijim pitanjima za državu) – a da je taj sudija istovremeno supruga potpredsjednika stranke na vlasti, koji je ujedno i vjerski službenik i visokopozicionirani funkcioner jedne vjerske konfesije!?

Po našem mišljenju, ne da ne može biti imenovana već ne bi smjela biti ni predložena na takvo mjesto sa kojeg visoka politika i vjerski milje imaju ili mogu imati direktni uticaj na pravosuđe. Ko nam i na koji način garantuje da Safet Softić neće u vlastitom i interesu SDA uticati na svoju suprugu!? Kako to možemo provjeriti!? Putem VSTV-a!?

Pamflet SDA o građanskoj državi

Dakle, pamflet SDA o građanskoj državi i Softićev koncpet “nezavisnosti pravosuđa” najbolje komentariše sljedeća Softićeva izjava: “Ne znam da je SDA imala kontrolu nad pravosuđem, na osnovu čega se ostvarivala? Vjerujem da je od rata pa na ovamo, izuzev zlonamjernih stvari koje su se upućivale SDA-u, pravosuđe dobro radilo”.

Pošto i sami znate (zar ima nekoda ne zna!? – op.a.) da je bh. pravosuđe jedno od najneefikasnijih u regionu i šire (a Softiću i SDA je to pravosuđe koje je “dobro radilo”!?), da je zajedno sa VSTV-om odgovorno za bezbroj neriješenih predmeta (zbog čega su odavno izgubili povjerenje javnosti – op.a.), za činjenicu da BiH pravosuđe nije niti jednog političara poslalo na odgovarajuću robiju zbog mita i korupcije koje haraju decenijama u postratnom bh društvu – jasno je za kakvu građansku državu i nezavisno pravosuđe se zalažu SDA i Safet Softić.

 

Izvor: tuzlanskarepublika

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email