Da li će se afera pranja novca iz Hrvatske "preliti" i u BiH

Da li će se afera u vezi sa pranjem novca, koja potresa Hrvatsku i u okviru koje je uhapšena supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske Ana Karamarko, "preliti" u BiH? Nije stopostoto sigurno, ali nije ni nemoguće.

Naime, prema javno dostupnim podacima, firma Analytics Experts, čiji je vlasnik "mozak" cijele kriminalne organizacije u Hrvatskoj, Tomislav Pavković, poslovala je i u BiH i to sa SDP-om BiH.

Prema finansijskom izvještaju, kojeg je SDPBiH dostavio Centralnoj izbornoj komisiji, na dan 31. decembar prošle godine, ova stranka prema firmi Analytics Experts ima obavezu plaćanja 230.000 maraka. Ovo je ujedno i najveći pojedinačni iznos, prema podacima iz ovog finansijskog izvještaja, kojeg "centrala" ili bilo koja organizaciona jedinica SDP-a treba platiti nekoj firmi. Prvi naredna obaveza je dvostruko manja od ovog iznosa, ne računajući poreze i doprinose, odnosno plaćanja prema budžetima.

 


                                                                               Dio finansijskog izvještaja SDPBiH podnesenog CIK-u/

 

U izvještaju nije navedeno kakav je posao SDPBiH sklopio sa firmom Analytics Experts. To je ono što smo namjeravali pitati predsjednika Stranke Nermina Nikšića, kao i da li je u međuvremenu isplaćen ovaj iznos i kada. Također namjeravali smo ga pitati i da li je SDP, prije sklapanja ovako vrijednog posla provjeravao o kakvoj se firmi radi, odnosno kakve su joj reference. Tim prije što se radi o relativno "mladoj" firmi, koja je osnovana svega desetak dana prije održavanja Općih izbora u BioH 2018. godine, tačnije 26. septembra 2018.

Međutim, i pored svih upućenih poziva i poruka poslanih na mobitel i ostavljenih u njegovom kabinetu Nikšić nam se, do trenutka pisanja ovog teksta, nije javio. Kada se javi rado ćemo prenijeti njegovu reakciju.

Inače, kako su izvijestili mediji u Hrvatskoj, bazirajući tvrdnje na informacijama dobijenim od USKOK-a, Analytics Experts je samo jedna od firmi u vlasništvu Tomislava Pavkovića i Olivera Kolobarića. Njih dvojica su organizovali čitavu mrežu za pranje novca, prevare i izbjegavanje plaćanja poreza.

Model rada je bio sljedeći. Neka od Pavkovićevih i Kolobarićevih firmi bi slale fiktivne fakture svojim "poslovnim partnerima" za robe koje nikada nisu isporučene ili usluge koje nikada nisu izvršene. Njihovi partneri, među kojima je bila i Ana Karamarko bi platili te fakture. Za taj iznos bi, između ostalog, umanjili glavnicu za obračun poreza.

Nakon što dobiju novac, Pavković i Kolobarić bi veći dio sume, i to u kešu, vratili svojim partnertima u ovom poslu, odnosno firmi koja je i izvršila uplatu, a za sebe bi zadržali dogovoreni iznos provizije za ovu "malu usliugu". Na taj način bi firma partner dobila gotov novac, kojeg je mogla trošiti prema vlastitim željama, ne "polažući račun" nikome, jer on praktično ne postoji u zvaničnim tokovima. S druge strane, zahvaljujući ovim malverzacijama Pavković i Kolobarić su stekli značajnu finansijsku dobit, a tim novcem su kupovali nekretnine u Hrvatskoj, "upumpavajući" tako nelegalno stečeni novac u zvanične tokove.

Nakon nekoliko ovakvih transakcija Pavković i Kolobarić su ili zatvarali svoje firme, ili ih prodavali nekome. Novi vlasnik bi kasnije nadležnim institucijama tvrdio kako nema dokumentaciju o poslovanju firme prije nego što ju je kupio.

Prema navodima hrvatskih medija, firma Analytics Experts za kompaniju u vlasništvu Ane Karamarko nije uradila ama baš ništa, osim što je slala fiktivne fakture.

Prema procjenama, učesnici u ovoj aferi, ukupno njih 38, na nezakonit način su zaradili oko 20 miliona kuna, odnosno oko pet miliona maraka, dok su za još 11 miliona kuna, odnosno oko tri miliona maraka oštetili budžet Hrvatske zbog neplaćanja poreza. Zbog toga je USKOK pokrenuo policijsku akciju "Flajš" u okviru koje je uhapšena 31 od 38 osumnjičenih osoba, a među njima su i Pavković, Kolobarić i Karamarko. Jedna osoba se odranije nalazi u pritvoru, dok se za preostalih šest pretpostavlja da su pobjegle u BiH.

 

Piše: Almir Šarenkapa
Izvor: oslobođenja.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email