GRAĐANI, KAKO I ZAŠTO SLAVIMO DAN DISTRIKTA? Puno para za malo igara

Uskoro će još jedan Dan Distrikta. Program obilježavanja je zvanično objavljen od strane gradonačelnika i po osamnaesti put obilježit će se nizom manifestacija za koje će se iz lokalnog budžeta izdvojiti blizu dvjesto hiljada maraka. Za te pare dobije se svečana akademija, koncert na trgu i par kulturno-sportskih manifestacija.

Za one koji prate obilježavanje Dana Distrikta, reklo bi se, ustaljeni šablon događaja koji će proći za neke primjetno, a za neke neprimjetno.

   Gledajući finansijske troškove koji se ponavljaju iz godine u godinu, i iste programske sadržaje koji se finansiraju, može se doći do zaključka da je Dan Distrikta već odavno postao samo povod da se drugima pokaže lokalna taština po principu, „ima se, može se“. U suštini, daje se puno para za malo igara, za čije se sadržaje  po dobro uvježbanom nacionalnom i političkom ključu pitaju oni u vlasti.

Zbog svega toga zapitajmo se da li na dobar i ispravan način slavimo Dan Distrikta? Da li je dovoljna svečana sjednica Skupštine u Domu kulture i još par kulturno-sportskih sadržaja koji se mogu svake godine upriličiti za malo para, a da se za okrugle godišnjice (20,30 godina) održavaju malo veće manifestacije poput akademija i koncerata koji koštaju po stotinjak hiljada maraka? Još kada bi  po nacionalnom kriteriju zapitali građane Distrikta, zašto slavimo Dan Distrikta, vjerovatno bismo došli do interesantnih odgovora iz kojih bi možda nešto i naučili.

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email