PROSVJETNIM RADNICIMA U BRČKO DISTRIKTU SE NAPOKON PROSVIJETLILO – TRAŽE POVEĆANJE PLATA

 Od svih kategorija javnih uposlenika u Brčko Distriktu BiH, prosvjetni radnici su, iako se to od njih najmanje očekuje, pokazali najviše inertnosti i pasivnog pristajanja na ponižavajući položaj u svakom pogledu.

    Sve važnije odluke koje se tiču obrazovanja donose se mimo njih, smjenjuju se stručni i nestručni ministri koji im kroje kapu kako znaju i umiju, šefovi pododjeljenja, koji su ,,vječno“ zasjeli na svoje položaje, upravljaju vješto iz pozadine sa, ponekad, ironičnim komentarima tipa: Pa nek vam je teško. Ko vam je kriv kad ćutite?

     Razjedinjenost, poltronstvo i tiha poslušnost doveli su do toga da prosvjetni radnici nemaju svoj granski sindikat, javne ustanove u kojim rade nisu javne ustanove, pedagoški standardi se teškom mukom mijenjaju, a zahtjevi i očekivanja od prosvjetnih radnika su sve veći. U hodu su prosvjetari svedeni na kategoriju javnih uposlenika, na koje se primjenjuju zakonske odredbe pod koje, zbog specifičnosti posla koji obavljaju, ne bi smjeli da se podvode. Na njima se štedi gdje god se može. Nema plaćenih komisija, odlazaka na sajmove knjiga, stručne seminare, izleti i ekskurzije se mizerno i na jedvite jade plaćaju, zastupljena je uravnilovka po kojoj su svi isto vrednovani i plaćeni, bez obzira na godine staža ili neke druge parametre. Uslovi rada se popravljaju puževim koracima, a na svaki zahtjev, koji se uputi nadležnim organima u vezi sa osavremenjivanjem nastave, odgovor obično glasi: Nije planirano budžetom.

     Napokon su se prosvjetni radnici dosjetili da se uključe u javnu raspravu oko donošenja novog budžeta, s nadom da će i oni biti ukalkulisani u podjelu zasluženog kolača, odnosno hljeba sa devet kora koji ,,udarnički“ zarađuju u društvu u kakvom žive. Na odredbu koja stoji u zakonu o značaju obrazovanja ukazao je Mensur Mujkanović, predstavnik Nastavničkog vijeća JU Tehnička škola: 

     
  “Zadnjih godina došlo je do velikog povećanja plata u drugim odjeljenjima, ali nažalost ne i u obrazovanju. Iako u zakonu stoji da je obrazovanje od posebnog značaja, gledajući ovaj prijedlog budžeta možemo reći da obrazovanje u Brčko Distriktu nema nikakvog značaja”.

    Da je za odgovorne u Brčko Distriktu obrazovanje benigna kategorija i da situacija nije zabrinjavajuća, u svom stilu je pojasnio i gradonačelnik Milić. On se raspitao kako je kod drugih pa zaključio, da je kod nas u odnosu na druge ,,super“ . Možda će doći do ujednačavanja plata u Brčkom sa onim u Federaciji, Republici Srpskoj ili u Hrvatskoj. Ali, samo prosvjetnim radnicima.

  “Ja zaista smatram da su plate prosvjetnih radnika nedovoljne i iznose oko 1.408 maraka. Međutim, poređenja radi plata prosvjetnih radnika u Hrvatskoj je oko 5.000 kuna, što je 200 maraka manje nego ovdje. Prosječna plata prosvjetnih radnika u Federaciji i Republici Srpskoj je oko 800 maraka. To su podaci koje ja imam. Međutim, ja jesam za to da se plata prosvjetnim radnicima u Brčko Distriktu podigne i mi ćemo na tome raditi kroz donošenje Zakona o platama”, rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

  Iako su, po gradonačelnikovim riječima, prosvjetni radnici u Brčkom preplaćeni u odnosu na druge u okruženju, nastojat će da im ipak izađu u susret pa im možda povećaju njihove velike plate. Krajnje uvredljivo je svako upoređivanje sa gorim i lošijim kategorijama, pa im ne preostaje ništa drugo nego da čekaju donošenje Zakona o platama, da se nadaju da će odgovorni ozbiljno shvatiti njihov probuđeni glas, koji se dugo nije čuo, i da će napokon uvidjeti da se i njima ,,prosvijetlilo“ u mraku u kojem godinama tumaraju.  

 

M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email