Izmjene Zakona o javnim preduzećima: TROGLAVI MENADŽMENT

Kako vlast u svom neznanju može predlagati i podržati nešto što odudara od osnovnih principa njenog funkcionisanja najbolje pokazuje primjer Zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim preduzećima koji je na prijedlog SNSD-a u Skupštini Brčko Distrikta podržan od strane skupštinskih poslanika.

Naime, ovim zakonom se u sva javna preduzeća čiji je osnivač upravo Skupština, uvodi troglavi menadžment koji će se sastojati od direktora i dva zamjenika. Ako se uzme u obzir da je u proceduri i izmjena akata kojima će se to isto desiti i u fondovima Distrikta onda je jasno da je na sceni uvođenje „tročlanog predsjedništva“ u svim institucijama Distrikta u kojima nije izričito Statutom rečeno da tako nešto ne može.

O čemu se ovdje zapravo radi? Ovim potezima vladajuća većina stvara prostor za „uhljebljivanje“ novih partijskih poslušnika, ne vodeći računa da time narušava neke od osnovnih načela po kojima funkcioniše Distrikt. Arbitražna odluka i Statut Distrikta jasno ustanovljavaju unitarnu Vladu Brčko Distrikta i gradonačelnika koji uz propisane mehanizme zaštite nacionalnih interesa putem afirmativnog glasanja predstavljaju izvršnu vlast Distrikta. Ta vlast ne treba da funkcioniše na principu „tri glave“ za svako rukovodeće mjesto, jer da je tako, bilo bi propisano da gradonačelnik ima dva zamjenika, da predsjednik skupštine ima dva zamjenika, da predsjednici sudova imaju dva zamjenika, itd. Sve bi po tome trebalo da funkcioniše na principu da  ni jedna od institucija Distrikta ne funkcioniše na osnovu profesionalnih načela već isključivo političkih.

Nažalost, upravo nedostatak poštovanja principa djelovanja prema profesionalnim kriterijima prilikom popunjavanja menadžmentskih pozicija i jeste razlog koji će Distrikt koštati propasti, i to neminovno. Postavlja se i pitanje, da li predlagači pomenutog zakona zaista misle da će se na ovaj način poboljšati kvalitet rukovođenja javnim preduzećima? Tako nešto bi možda i imalo smisla da se radi o pomoćnicima direktora koji su priznati stručnjaci za određene oblasti, a ne politički mehanizam koji će strankama omogućiti kontrolu rukovođenja preduzećima. Kako bilo, funkcionisanje Distrikta po principima koji su utvrđeni prije dvadesetak godina svakako se zatiru kada god vlast osjeti „nezajažljivu pohlepu za još moći“ jer je to  načelo po kojima ona funkcioniše.

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email