GRAĐANI SU NAJVEĆI GUBITNICI LOKALNIH IZBORA 2016.???!!!

Od zadnjih lokalnih izbora u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine prošle su dvije godine. Izborni pobjednik pomenutih lokalnih izbora bila je koalicija SDS/NDP sa pet osvojenih skupštinskih mandata, SDA i SNSD osvojili su po četiri a HDZ tri mandata. SBB je strmoglavo pao na samo dva osvojena mandata, dok je Stranka za Bosnu i Hercegovinu ostala na samo jednom mandatu.

Nakon toga formirana je vladajuća većina sačinjena od pobrojanih političkih opcija. Izuzimajući neke kozmetičke izmjene potpuno identična onoj koja je Brčko distrikt BiH vodila i u periodu od 2012.godine. Navedene stranke pobijedile su i osvojile glasove na izborima 2016.godine, pod glasnom i jasnom parolom da stvari treba mijenjati, iako su, kako je već navedeno vladali i u prethodnom mandatu od pune četiri godine. Demokratija je, narod je glasajući za iste glasao i za promjene. Jest da to nije logično a ni pametno, ali pameti ovdje već dugo nema.

Strmoglavi pad Brčko distrikta BiH, njegove ekonomije i cjelokupne privrede, počeo je naravno i prije dolaska na vlast gore pobrojanih stranaka. Brčko distrikt BiH uspostavljen je 8. marta 2000.godine. Dakle, ovo je osamnaesta godišnjica postojanja Distrikta kao takvog. Ono što Brčko distrikt BiH potpuno razlikuje od bilo koje druge administrativne jedinice u Bosni i Hercegovini je iznos godišnjeg budžeta od kojeg se i prosječno pametnom čovjeku diže kosa na glavi. Međutim, nije to zasluga niti jedne od stranaka koje egzistiraju u Brčkom, kao ni jedne od vladajućih garnitura koje su se izmjenjivale na vlasti u Brčko distriktu BiH. Svima je već dobro poznato da Brčko distrikt BiH ima zagarantovan udio od prikupljenog PDV-a na nivou države, što predstavlja veliku većinu Budžeta Brčko distrikta kojim se lokalni političari diče i ponose, kao da je isti djelo njihovog rada i zalaganja.

Brčko distrikt BiH su lokalni vlastodršci vratili nekoliko stoljeća unazad, ponovnom primjenom u davnoj prošlosti dobro oprobane parole „hljeba i igara“. U Brčkom svakih deset kuća ima kulturno umjetničko društvo, a svaki haustor svoj fudbalski klub. Udruženja rastu kao gljive poslije kiše i ako je vjerovati brojkama, u Brčkom će uskoro svaki čovjek biti i udruženje, udružen sam sa sobom. Ništa tu ne bi bilo sporno da pomenuti klubovi i udruženja rade na principu sportskog duha i volonterstva. Međutim, iznosi koji se dijele ovakvim oblicima udruživanja prerastaju i one koje država dijeli sportskim, kulturnim i drugim udruženjima koji predstavljaju zemlju u svijetu i postižu hvale vrijedne rezultate. Sve ovo se pravdalo novim nacionalnim podjelama i navodnom brigom za sopstveni narod.

Od prosječnog građanina Brčkog često su se mogli po brčanskim kafanama i kafićima čuti zaključci da Brčkom treba pomirenje, da mi u Brčkom moramo zajedno, ako hoćemo da nam bude bolje. Govorilo se da nam trebaju mladi i uspješni ljudi, školovani, potpuno nova lica i ako je ikako moguće neka brčanska politička opcija koja po pamet ne bi išla u Sarajevo, Mostar ili Banja Luku.

   Upravo takva politička opcija ukazala se u Brčkom u 2016. godini neposredno pred lokalne izbore u obliku BDP-a - Brčanskog demokratskog pokreta (ili recimo Bruto domaćeg proizvoda). Na čelu ove nove političke opcije, koja i nije preferirala politiku, nego upravo ekonomiju, nalazio se direktor jednog javnog preduzeća u Brčkom, doktor ekonomskih nauka Nuković Admir. Kakav je g. Nuković neka ne govori politikanstvo i provincijalna pakost nego objektivni pokazatelji njegovog radnog učinka. Uporedimo JP Komunalno danas i ono kakvo je bilo za vrijeme Admira Nukovića. Organizacija, tehnologija i racionalnost upravljanja i  rukovođenja, rezultati-uslužni i finansijski su neuporedivi.

 
Na listi nove političke opcije je multietnički sastav, niti nalik na onaj kod drugih multietničkih stranaka koje to već odavno nisu, nego nažalost „nahvataju“ druge i drugačije da bi eto izgledali šaroliko i multietnično. Na ovoj listi našli su se ozbiljni ljudi, poslovni i uspješni, ekonomisti, doktori, privrednici, sportisti, pravnici. Bilo je mnogo, možda i najviše onih mladih koji mnogo obećavaju i za koje je dovoljno da im pogledate u indeks i da im se divite. Tako sačinjen BDP bio je prva politička opcija u Brčkom koja je Srbe i Hrvate sa svoje liste bez straha i bojazni predstavljao po isključivo bošnjačkim mjesnim zajednicama. Isto se praktikovalo u svim smjerovima jer ograničenja ove vrste nisu postojala. Nudili su ljude i nudili su pamet, valjda se zato nisu ni bojali. Mnoge nacionalne stranke, koje se kunu i u vjeru i u Bošnjaštvo, tako recimo nikada neće svoje kandidate predstavljati na Ilićki, u Grčici, Grbavici ili bilo gdje drugo. BDP je recimo svog efendiju Karamujića bez problema predstavljao svima i svugdje, jer je efendija pošten i jer je veliki čovjek. Svojom Dijanom Vasić se ponosio i dičio i u Palanci, Maoči, Rahiću… Reprezentativke Bosne i Hercegovine, i dugogodišnjeg kapitena brčanskog Jedinstva ne treba se stidjeti niti bojati. Bojati se treba onih koji se javno hvale da od škole imaju samo mejtef.

   Preko noći sve se izmijenilo. Neprijatelj broj jedan i persona non grata stranaka na vlasti postali su Brćanski demokratski pokret i Admir Nuković. Zašto?

          Zašto?

   Zato što je BDP ušao u „tuđe“ torove. Zato što su ograde između tri naroda počele pucati. Narod je makar na trenutak vidio da to može i mora drugačije. Da se može zajedno i u Brčkom. Međutim, u straha su velike oči, i kada vam prijete oduzimanjem budućnosti vašeg djeteta, ljudski je i normalno, ali ne i časno, da pokleknete. Narod je poklekao. BDP nije mogao pobijediti.

Nakon završenih izbora, vlast je ostala ista. Jedna je poruka prošla gradom, od onih koji samo lažu da hoće suživot i da hoće da nam bude bolje. „Nećemo u koaliciju sa strankama koje su imale naše na svojim listama.“ – provlačilo se brčanskom čaršijom, javno bez imalo stida. U Brčko se nakon toliko godina vratio fašizam. Članovi BDP-a proglašavani su izdajicama svog roda i naroda, jer su se miješali sa tamo onima i onima, a mi kao hoćemo da živimo zajedno.

Dobro je. U Brčkom su nakon izbora stigle promjene, na vlasti su ostali oni isti. Zašto se ne zapitate kako oni mogu jedni sa drugima, a vama to pravo uskraćuju. Čobani se kao mogu družiti jedni sa drugima, ali se njihove ovce međusobno ne bi baš trebale družiti. Dobro je, BDP ipak nije pobijedio a ideja o zajedništvu i boljem Brčkom je propala. Dobro je, jer nakon što BDP nije pobijedio iz Brčkog je u 2017.godini otišlo oko 2000 ljudi, a nismo se miješali i na vlasti su upravo oni koji neće da žive sa drugima, oni koji nisu izdajice svog roda i naroda. Dobro je, jer nam djeca i dalje odlaze i mi ćemo ih biti željni. Bitno je samo da se ne miješamo i da ne živimo jedni sa drugima. Dobro je, bitno je da glasamo samo za svoje lopove i ljude sa „brzim“ diplomama.

Brčanski demokratski pokret je kao bruto domaći proizvod Brčkog izgubio i neka je, ideja mu je propala i neka je, ali zapitajte se je li Vama sa ovima istima bolje i jeste li vi pobijedili. Zapitajte se to makar kad obilazite prazne sobe svoje školovane djece koja sada rade neke skroz druge poslove po svijetu ili ih čekate pored laptopa da ih željni vidite iz nekog kraja bijelog svijeta.

Dok ih čekate ili dok čekate svog Godoa ipak se zapitajte: Da li nam (vam) treba BDP? Ideja o zajedništvu živi duboko u nama i imamo samo jednu jedinu želju, da u naš grad i našu zemlju vratimo našu pamet. A to ne možemo bez malo hrabrosti i malo pameti. Pa valjda toliko imamo.

 

I.G.K.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email