Prijedlog mjere za bolju realizaciju kapitalnoga budžeta: “Kolektivno samospaljivanje vladajuće većine”

Na  posljednjem skupštinskom zasjedanju najviše pažnje, ali i najoštrije kritike izazvala je Informacija o kapitalnim projektima koji nisu realizovani. Vlasti u Distriktu suočavaju se godinama sa zastrašujućim podatkom da se tek oko 2% kapitalnog budžeta realizira na godišnjem nivou.

   Inicijator za ovu raspravu bila je poslanica SNSD Slobodanka Ćurčić koja je tom prilikom izjavila kako je utrošak kapitalnog budžeta  apsurdan i da to ovu lokalnu zajednicu, ako se ništa ne promijeni, vodi ne samo u stagnaciju nego i u nazadovanje. Predložila je poslanicima da stave prst na čelo i malo razmisle o svemu ovome.

Poslanici su očigledno poslušali savjet, stavili prst na čelo i osuli žestoku kritiku na ovu pojavu kao da oni sami nisu kreatori takvog stanja. Izgledalo je da je skupština dobila šizofrenu bolest, da su poslanici postali podvojene ličnosti. Jedna ličnost se pojavljuje u ulozi kritičara koji kritikuje onaj drugi dio ličnosti koji je na vlasti.

   No, poslanik Željko Antić je očigledno dobro držao prst na čelu pa je na kraju zaključio da su najveći krivci ipak oni, poslanici u vlasti, zatim vlada koju su sami izabrali, a onda javna uprava koju su sami zapošljavali.

   Na kraju, trebalo je predložiti mjera kako bi se takvo stanje popravilo. Nakon duge pauze, po ustaljenom scenariju, nadahnuće je splasnulo te se rješenje problema prebacilo na Vladu da ona pripremi novu detaljnu analizu.

   Šteta što niko od poslanika nije u maniru Antića još malo držao prst na čelu. Možda bi se dosjetio rješenja koje je krajnje jednostavno. Treba ukloniti glavni uzrok takvoga stanja koji je poslanik Antić dobro locirao. To bi značilo predložiti kolektivno  samospaljivanje svih poslanika u vladajućoj većini. Tek kolektivnim samospaljivanjem poslanici u Skupštini Distrikta mogli bi otkloniti uzroci ovakvog stanja.

   No, očigledno da vladajući poslanici nisu spremni da idu tako daleko. Za njih je (samo)kritika dovoljna. Ostalo će ipak morati da učine građani Distrikta ako žele da se stanje popravi u Brčko Distriktu BiH.

 

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email