CIJENA ( DANA ) ŽENA BRČKO DISTRIKTA 4 000,00 KM

Već osamnaest godina 8. mart se obilježava kao Dan Distrikta BiH. Značaj tog datuma za stanovnike ovog grada je neupitan, kao i obilježavanje njegove obljetnice.

Međutim, žene Brčko Distrikta godinama se osjećaju prevarenim jer je u svečarskoj atmosferi, koja se svake godine izdašno finansira i potkrepljuje različitim sadržajima, nepravedno potisnuto i zaboravljeno obilježavanje Dana žena. Između ostalog, uvedene su i strožije inspekcijske mjere i kazne za ulične prodavce cvijeća, pa tako i ono što je nekad bilo prepoznatljivo za ovaj dan, skoro pa da je potpuno iščezlo. Stiče se utisak da su muškarci Brčko Distrikta ovaj dan pretvorili u Dan muškaraca, političara i stranačkog svečarenja. Oni su ti koji prave svoj program proslave i u koji se ne uklapa proslava Dana žena.

     Ipak, uporne žene su se ove godine udružile i kao ,,Ujedinjene žene Brčko Distrikta“  podnijele zahtjev za uvrštavanje obilježavanja Dana žena u Program proslave Dana Distrikta, sa naglaskom da dolaze iz sva tri naroda. Nažalost, njihov zahtjev je odbijen, ali su, kakve li ironije, sa zahvalnošću primile novčanu potporu od 3 000,00 KM, koliko im je dao gradonačelnik Milić, i 1 000,00 KM, koliko je donirao predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

     S obzirom da one od svog trodnevnog programa neće odstupiti, više je nego očito da to što su dobile ne može pokriti ni mali dio onog što će, kako kažu, i iz svojih vlastitih sredstava finansirati. Između ostalog planirana je posjeta staračkim domovima, Bolnici ( ginekologija ), kao i podjela paketića koje će same napraviti.

   Žene k'o žene...Snaći će se one već nekako i bez budžetske i političke pomoći. Ali ostaje gorak ukus saznanja da su, pristajući na ,,milostinju“ koju su im pružili vlastodršci i ključari brčanske magaze, same krive što ne participiraju ravnopravno u kreiranju svih programa ovog grada i u pravednijoj raspodjeli finansijskih sredstava. Tako će i ovaj put 8. mart biti Dan muškarca.

 

M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email