Prosvjetina akademija u čast pjesnicima Šantiću i Rakiću: U duhu nacionalnog solipsizma

SPKD „Prosvjeta“ je priredila akademiju povodom 150 godina od rođenja pjesnika Alekse Šantića i 80 godina od smrti pjesnika Milana Rakića.

U ,,šantićevskom“, pomalo romantičnom  ozračju odvijao se prvi dio akademije, ispunjen stihovima velikog pjesnika, muzičkim numerama Dragana Stojnića, bogatim scenskim nastupom hora Sveti Stefan Dečanski, pjevačke grupe Vijenac kao i nadahnutim interpretacijama članova recitatorsko – dramske sekcije.

Ali, kao da Šantić i Rakić, čija se obljetnica također obilježavala, nisu bili dovoljno veliki i ,,angažirani „ pjesnici. U drugom dijelu akademije je taj ,,nedostatak“ velikih zdušno nadoknadio poseban gost, pjesnik Blagoje Baković.

Za one, željne angažiranih stihova, njegove gromoglasne i teatralno-sugestivne pjesme, bile su poput plamena koji se odjednom razbuktao u Sali brčanskog Doma kulture i zapalio one iskre nacionalnog nadahnuća. Bilo je sigurno lijepo osjećati se pripadnikom velikog naroda, paćenika, velikih umova koji, i kad pobjeđuju, svete se za nešto iz prošlosti pa tako i Nole svojim reketom i lopticom je pobjeđivao i svetio se za ,,ono, za ono i za ono...“

Nije baš bilo ugodno osjećati se prozvanim mravom čiji preci se odvojiše iz ,,mravinjaka“, prevjeriše svoju vjeru, izdadoše svoj jezik, zabiše nož u leđa svome bratu...i DOKLE VIŠE? DOKLE VIŠE? Treba li u okovima vlastitog ega i vlastitog solipsizma tražiti stalno uporište i na svakom koraku vidjeti jame koje nam neko kopa i prozivati aveti iz prošlosti da nam one budu vodilje do carstva nebeskog?

Šantić i Rakić, su, nažalost nadjačani jekom Bakovićevih stihova, bez kojih bi ova akademija to i bila u pravom smislu te riječi, a i on sam bi bio vjerovatno veća zvijezda na nekoj književnoj večeri angažirane poezije.

M.E.P.

 

Veza sa:

 

Preporodova akademija u povodu 115 godina Preporoda i Dana maternjeg jezika: Zaboravilo se da je između kvantiteta i kvaliteta mjera

Pin It
Print Friendly, PDF & Email