Preporodova akademija u povodu 115 godina Preporoda i Dana maternjeg jezika: Zaboravilo se da je između kvantiteta i kvaliteta mjera

 BZK ,,Preporod „ Brčko je 24. februara upriličio svečanu akademiju povodom obilježavanja 115 godina od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Bosni i Hercegovini,  Međunarodnog dana maternjeg jezika, ali i promocije Fondacije porodice Bećirević.

Mnogo povoda za jednu akademiju, koja je to najmanje bila u pravom značenju te riječi, i koja se pretvorila u beskrajno predstavljanje rada Preporodovih sekcija sa ogromnim brojem učesnika pred prepunom salom Doma kulture.

Hvale vrijedan je uloženi trud svih aktera i naročito njegovanje mladog naraštaja u ovom društvu, ali ipak, u svemu treba imati mjeru.

Nešto što je svečana akademija ne bi smjelo postati kakofonična priredba na kojoj se skoro pa takmičarski predstavljaju svi njeni učesnici bez jasnog koncepta.

Iz bogatog sadržaja na nekom ,,akademskom „ nivou izdvajaju se izvedbe Mješovitog hora, Medina Zahirović, Emina Hajdarević Osmić i folklorna koreografija prof. Jusufa Saletovića.

Pomalo u sjeni svega viđenog u ,,dječijoj interpretaciji“,  bio je završni dio, odnosno koncert poznatih brčanskih interpretatorki narodnih pjesama, Nermine Sinanagić i Vesne Hadžić.
              U Brčkom su održane dvije svečane akademije, Prosvetina i Preporodova, u čast promovisanja kulture, u istoj Sali, ali svaka u svom svijetu i za svoj svijet. Različite himne, različiti gosti i narodi kojim se okrećemo i prizivamo, uz olakšavajuću konstataciju – Hvala Bogu pa se Rusi i Turci slažu i da su, zasad, na istoj strani. Bogatstvo je u različitosti, treba je njegovati, ali sa malo više kulture, a manje isticanja sopstvenih fantazmagorija. 

 

     M.E.P.

 

Veza sa:

Prosvjetina akademija u čast pjesnicima Šantiću i Rakiću: U duhu nacionalnog solipsizma

Pin It
Print Friendly, PDF & Email