HOROR U BRČKOM - SMRT DVOJICE BRAĆE U BEŠĆUTNOM OKRUŽENJU

Da živimo u bešćutnom i otuđenom svijetu još jednom se, po ko zna koji put, pokazalo u ponedjeljak, (19.3.2018.g.) kada su u poslijepodnevnim satima u naselju Broduša ( Sarajevska ulica) pronađena beživotna tijela dvojice braće, koji su po rezultatima istrage i obdukcije umrli prirodnom smrću.

   Kao u nekom horor filmu, dva bolesna starca, prepuštena sama sebi, umrli su, vjerovatno u razmaku od nekoliko dana, a da to niko nije primijetio. Najstrašnije je to što je mlađi od braće, Mehmedalija Bešić ( 79 godina), koji se brinuo o starijem nepokretnom Osmanu( 87 godina) umro prvi od srčanog udara. Po riječima zamjenika šefa Operativno-komunikacijskog centra u Policiji, Petra Lazarevića, nema tragova nasilja i stariji od braće umro je od upale pluća par dana kasnije. On navodi da su oni živjeli sami, u prilično neuslovnom okruženju i da je tek nakon nekoliko dana pozvana policija.

  Upaljeno svjetlo koje se nekoliko dana nije gasilo, ponukalo je komšije da obavijeste nadležne da nešto nije uredu. Navikli smo posljednjih godina da kada se radi o smrti u jednoj porodici ili kući u zimskom periodu, obično to bude uzrokovano otrovnim plinovima usljed loženja, ali ono što se desilo u ovom slučaju, dodatno je šokiralo javnost. Nisu nikakvi plinovi, nije nikakvo nasilje, jednostavno, desilo se da u gradu u kojem se sredstva izdvajaju za sve i svašta, pored nas žive i umiru ljudi bolesni, gladni, promrzli, ostavljeni, a da nemamo službu koja će voditi računa i o takvim ,,jadnicima“.

    Nažalost, vijest da se radi o prirodnoj smrti, kao da je donijela olakšanje, jer nije niko nikog ubio i tu se slučaj zatvara. Ako postoji kolektivna odgovornost, onda smo odgovorni svi mi koji prolazimo svakodnevno pored istih takvih osvijetljenih i neosvijetljenih prozora, ne pitajući se da li su živi i kako žive bezbrojni napušteni i bolesni ljudi.  

    Koje to svjetlo treba da se upali i razbije mrak pred očima onih čija je nadležnost da rješavaju socijalne probleme u ovom gradu? Lijepo je graditi trim-staze u parkovima za zdrave, ali treba misliti i na one koji su svoje životne utrke priveli kraju.

 

M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email