ZAPLAVLJENO NEKOLIKO GRADSKIH NASELJA U BRČKOM. OPET!?

Redovne mjere odbrane od poplava u Distriktu su na snazi od ponedjeljka ujutro, kada je vodostaj Save u Šamcu prešao 650 cm. Vodostaj u Šamcu u srijedu u 13 sati iznosio je 684 cm. Vanredne mjere odbrane od poplava u Distriktu bit će proglašene ako vodostaj Save u Šamcu pređe 700 cm.

Zaplavljeno je 6 stambenih objekata, odnosno zaplavljeni su podrumi i garaže u privatnim kućama u gradskim naseljima Burića Brdo, Rosulje i Srpska Varoš a kod gradske pijace je onemogućen pristup stambenim objektima. Vodostaj rijeke Save i Brke su i dalje u porastu mada se očekuje da ukoliko ne bude više padavina da bi se stanje moglo normalizovati u narednih nekoliko dana.

Zbog ovog hroničnog problema koji se decenijama ne rješava ponajviše zahvaljujući zbog nesposobnosti i nemara gradskih vlasti, građani će i ove godine trpjeti štete koje će se mjeriti desetinama i stotinama hiljada maraka. Garažne i podrumske prostorije neće biti u upotrebi nekoliko mjeseci a smrada i vlage se neće moći riješiti nikada.

Nevjerovatno je da je čitava Holandija ispod nivoa mora i da nikada nemaju problema sa poplavama.

Izgradnjom šahti za prijem podzemnih voda i ugradnjom crpnih pumpi koje bi se aktivirale nadiranjem podzemnih voda i uslijed jakih padavina problem bi bio jednostavno riješen ili bar sveden na minimum. Nemoguće je da se od uspostave Distrikta nije moglo iznaći tehničko rješenje da se umanji tragedija žiteljima ovih naselja koji će i ove godine morati moljakati i prosjačiti da im se barem dijelom kompenzuje trošak oko obnove poplavljenih objekata.

 

E.R.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email