BOSNA I HERCEGOVINA JE PRVAK SVIJETA A BRČKO PRVAK BIH U KORUPCIJI!!

Prema rezultatima dobijenih na osnovu istraživanja javnog mijenja BiH je najkorumpiranija zemlja u svijetu.

                                                                             

Ovo su podaci koje je iznijela američka agencija „Galup“ nastali na osnovu reprezentativnih uzoraka uzetih u svakoj zemlji koja je obuhvaćena ispitivanjima. U BiH je čak 94,6 odsto ispitanika odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utiče na sve sfere življenja.

Ovako visok postotak potvrdnih odgovora (ujedno i najveći na svijetu) o prisustvu korupcije u BiH, po mnogim analitičarima, predstavlja alarm za uzbunu. Dodatno zabrinjava i to što se korupcija uvezala sa organizovanim kriminalom i politikom pa ovaj koktel predstavlja ozbiljnu prijetnju za kompletno društvo i njegovu ekonomiju. Mnogi se također slažu da dokle god postoji sistem u kojem je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da po vlastitom nahođenju (samovolja) upravljaju budžetskim novcem, vrlo lako se može utvrditi odakle dolazi korupcija.

Unutar zemalja Europske Unije i ostatka Europe BiH nije jedini slučaj sa ovako visokim procentom. Među 20 najkorumpiranijih zemalja svijeta se nalaze Moldavija, Bugarska, Rumunija i Mađarska.

Također prema našim (državnim) statističkim podatcima Brčko Distrikt BiH je najkorumpiraniji dio Bosne i Hercegovine tako da, barem statistički, Distriktu pripada ponajviše zasluga za ovaj neslavni epitet koji je dodijeljen BiH.

Dodatna specifičnost Distrikta je da on još uvijek nije usvoji set antikoruptivnih zakona, što su svi u okruženju uradili, nema zakon o porijeklu imovine, u praksi  nema instituciju za utvrđivanje sukoba interesa…tako da je formalno-pravno otvoren grad ili obećana zemlja za kriminal i korupciju.

 

E.R.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email