Vladajuća koalicija u “tamnom vilajetu”- Brčko Distriktu BiH sljedbenik ustaškog pozdrava “Za dom spremni”?!

U posljednjih nekoliko dana jedna od najaktuelnijih tema, pored spektakularnog “privođenja” javnih uposlenika zbog kašnjenja,  o kojoj su gotovo svi lokalni, ali mnogi drugi mediji u više navrata izvještavali, je snimak aktualnog dogradonačelnika dr. Ante Domića kako pri glasanju diže ruku u maniru ustaškog pozdrava “ za dom spremni”.

Takav način glasanja, slika to nepobitno potvrđuje, Domić praktikuje i pri glasanju na sjednicama Vlade Brčko Distrikta BiH i tako se kao zvaničnik najvišeg izvršnog tijela Brčko Distritka, bar tako na slici izgleda, simbolički identificira sa ustaštvom (nacizmom/fašizmom). Osim ostrašćenih i zajedljivih komentara frustrirane brčanske publike, ova informacija nije izazvala bilo kakvu zvaničnu javnu reakciju, nikakvo objašnjenje, nikakav demanti. Zar je to moguće?Gdje mi to živimo?

    Treba li podsjećati da je g. Domić pod zakletvom da će poštovati Ustav BiH, Konačnu arbitražnu odluku, Statut, zakone Distritka i BiH. te da je javno promoviranje fašizma/nacizma/ustašstva ne samo u suprotnosti s njima, nego zabranjeno i kažnjivo u BiH, pa valjda i u Brčko Distriktu BiH.

   Stvar je tim gora što Dr. Domić ovaj pozdrav upražnjava kao zvaničnik Distritka u društvu svojih koalicionih partnera koji politički predstavljaju srpski i bošnjački narod, odnosno političke stranke SNSD, SDS, SDA i SBB… Kako je moguće da niko od političkih predstavnika srpskog naroda, koji svoj identitet gradi na traumi stradanja od ustaške kame koju simbolizira ustaški pozdrav “za dom spremni”, ne reaguje na ovakvo javno promoviranje ustaških simbola. Za Bošnjake iz SDA i SBB-a važi isto pitanje. Da li se oni svojom pasivnošću solidariziraju sa ustaškom javnom simbolikom? Ako je to tako, a izgleda da jeste, koalicioni partneri su prećutno legitimirali ovakvo Domićevo promoviranje ustaških simbola u javnom životu Distrikta i tako i sami postali sljedbenici ove tradicije. Odgovornost za to ide i na one koji su izabrali ovakve političke predstavnike i na ukupnu brčansku zajednicu koja to pasivno posmatra.

    Elementarna civilizacijska odgovornost zvaničnika Distrikta je nalagala da se g. Domiću postavi, kako privatno tako i javno, pitanje da li se ovdje radi o sporadičnoj slučajnosti, njegovom ličnom ubjeđenju da upažnjava “stari hrvatski pozdrav” bez dodatnih značenja, neumjesnom hiru ili njegovom istinskom poistovjećivanju sa ustaškom ideologijom i simbolikom. Nakon što se otklone svi mogući nesporazumi oko značenja ovih fotografija, mora se zauzeti jasan javni stav oko ove, ali i svih sličnih (faštističkih/nacističkih) pojava u javnom životu Brčko Distritka.

   No, to se zasigurno neće desiti. Izgleda da ne samo ova pojava, jer ovakvih pojava je bilo i ranije u raznim izvedbama, nego pasivnost, ćutanje i poltronstvo ukupne brčanske javnosti nije slučajnost. Brčko je već odavno postalo “tamnni vilajet”,  mjesto u koje može bilo ko unijeti što hoće i iznijeti što hoće (raditi što hoće), odjeven u “svete" nacionalne političke odore, bez bilo kakve odgovornosti. Jedino na kraju ostaje žal onih koji to nisu radili zašto to isto nisu radili i žal onih koju su to radili zašto nisu radili više. Bilo kakav drugi i drugačiji oblik javnog ponašanja i javnog života u Brčko Distriktu BiH je već odavno nestao.

 

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email