KAKO SE BRANI KORUPCIJA U BRČKO DISTRIKTU!

Igre bez granica oko dva antikoruptivna zakona u Skupštini Brčko distrikta se nastavljaju. Punih šest godina traje natezanje oko usvajanja Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju i Zakona o tijelu za prevenciju  i aktivnostima na suzbijanju korupcije ostavljajući Brčko Distrikt kao jedino mjesto u BiH koje nema normativno uređenu ovu oblast.

Da li je to jasan dokaz da je vlast u Distriktu i sama korumpirana pa ne želi sebi stavljati omču oko vrata ili je posrijedi zahtjev poslanika iz vladajućih stranaka za legislativni perfekcionizam i odlučnu borbu protiv korupcije ? Zaista se iz poslaničkih klupa i istupa poslanika ne vidi nikakav racionalan razlog zbog čega se ovi zakoni ne usvajaju, pa se osim šuplje retorike ne razaznaju stvarne nakane u kom se pravcu dalje želi ići.

Vlada je već  načinila određene ustupke kako bi ohrabrila poslanike da izglasaju ove zakone jer je odobrila i u skupštinu uputila set amandmana kojim se umjesto institucionalno nezavisnog tijela predlaže postojanje ureda u okviru organa uprave kojem bi se zakonski garantovala nezavisnost. Ovo je trebalo da amortizuje bojazan da će neka zasebna institucija da „proganja“ političare zbog indicaja o postojanju korupcije jer bi sve ostalo“ pod kontrolom“ vlasti. Međutim, ni takva rješenja očito ne zadovoljavaju vlasti u Distriktu da ispuni obaveze iako je pritisak delegacije Evropske komisije u BiH veliki.

Na kraju krajeva, kako i očekivati da sadašnje brčanske vlasti odobre postojanje tijela koje bi potencijalno bilo opasno po mnoge njihove aktivnosti počev od višemilionske raspodjele budžetskih grantova, javnih tendera, javnih nabavki do političkog nepotizma… Licemjerni javni  istupi o spremnosti za borbu protiv korupcije a u isto vrijeme zalaganje za stranačke kontrole svega što se u Distriktu obavlja putem izvršne vlasti predstavljaju jasan signal da će Brčko Distrikt BiH i dalje ostati u samom svjetskom vrhu korumpiranosti.

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email