POMOR RIBE U BRČKOM: KO KOGA TRUJE U DISTRIKTU

 Da nimalo ne zaostajemo za okruženjem kada su loše stvari u pitanju pokazuje i zastrašujuća slika koja je šokirala stanovnike Brčkog 3. maja 2018.

Prelazeći preko nekog od brčanskih mostova, naviknuti na smrad, odnosno ,,đeriz“, koji je jedna od proljetnih, ,,postpoplavnih“ turističkih atrakcija, kojim mogu da se dive svi oni što u sve većem broju dolaze u svoj zavičaj iz inostranstva, ipak nisu mogli sakriti svoje iznenađenje onim što su vidjeli. Na površini vode, i  na debelom sloju mulja, među bezbrojnim i raznovrsnim otpacima, bjelasale su se uginule ribe. U prvi mah, pomislili biste da to ima neke veze sa Lukavcem, rijekom Sprečom, ekološkom katastrofom koja je prije nekoliko dana pogodila taj dio Bosne, ali onda shvatite da je to ipak djelo nekih naših ,,trovača“ iz Južnog dijela Distrikta Brčko.

      
       Sramotno je što upravo iz tog dijela Distrikta, s vremena na vrijeme, u Brčko doplovi neviđen otpad, a da niko za to ne odgovara. Nekad su to hiljade plastičnih flaša, nekad fekalije, nekad mačići zavezani u plastične kese i pušteni da se živi koprcaju, mjaučući i čekajući konačni kraj, nekad su to gomile granja, balvana, automobilskih guma, a na kraju krajeva, ima tu i dijelova namještaja, pa čak, i jastuk koji posebno privlači pažnju kod Ženskog mosta. Neko bi rekao, jastuk za pod glavu, jer se dosad već osušio, nasukan na mulju, mogao bi još nekom i poslužiti.

     Da situacija bude do kraja apsurdna, iznosi se podatak da su ,,trovači“ poljoprivredni proizvođači, oni isti što svake godine uredno dobijaju od Vlade Brčko Distrikta podsticaje, koji perući svoje alatke i bacajući u rijeku otrovne hemikalije, truju ribu. I opet ista priča u Brčkom...Uvijek je nešto naopako. Umjesto da se truju i uništavaju komarci, umjesto da se čisti riječno korito, makar u centru grada, truju se ribe. Al, opet, bolje ribe nego ljudi…, ako već nisu i ljudi otrovani.

 

M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email