UROŠ VOJNOVIĆ, BIVŠI PREDSJEDNIK SDS-a PODRŽAO GRADONAČELNIKA SINIŠU MILIĆA I SNSD

Gradonačelnik Siniša Milić  je danas u prijepodnevnim satima započeo postupak razrješenja  članova  Vlade iz reda SDS-a Svjetlane Čivčić i Saše Tanića. Napisana su rješenja o razrješenju koja su čekala gradonačelnikov potpis, odnosno suglasnost koalicionih partnera, kako je izjavio Milić.

Ukoliko bi do potpisivanja došlo, Skupština bi u narednih 15 dana od dana prijema odluka o razrješenju  imala priliku da raspravlja o njima  i eventualno stavi veto na iste. Stavljanje veta na odluke gradonačelnika moguće je ako se protiv tih odluka obezbijedi tropetinska većina od ukupnog broja poslanika u Skupštini Brčko Distrikta. U prevodu to bi značilo da SDS mora pronaći političke partnere u Skupštini Distrikta i obezbijediti ukupno 19 poslanika koji  bi izglasali veto na ovu odluku Gradonačelnika.

  No, onda u poslijepodnevnim satima obrat. Gradonačelnik Milić daje izjavu za medije u kojoj navodi da je još juče dobio spisak sa potpisima sedam poslanika iz redova srpskog naroda koji mu daju podršku. Na tom spisku podrške su “potpisi poslanika SNSD-a, SP-a i poslanika SDS-a Uroša Vojnovića”.

   Nakon toga novo iznenađenje i demantiranje onoga za što se još jutros mislilo da je gotovo stvar.

“Istovremeno, želim da demanutujem da sam donio bilo kakve odluke u vezi sa razrješenjem ministara u Vladi Distrikta Brčko iz reda srpskog naroda. Istina, odluke jesu bile pripremljene ali isključivo s ciljem zaustavljanja političkog mešetarenja koje je prisutno već duže vrijeme na političkoj sceni Distrikta Brčko, a koje je naročito eskaliralo posljednjih dana. U interesu obezbjeđivanja što šire podrške i očuvanja srpskog jedinstva na ovim prostorima šefovi odjeljenja iz reda SDS-a će nastaviti da obavljaju svoje poslove a od poslaničkog kluba SDS-a očekujem da pruži punu podršku, u svom punom kapacitetu, funkcionisanju srpske parlamentarne većine”, izjavio je Milić.

Na kraju gradonačelnik Milić je zaključio: “Istovremeno želim da naglasim da mi očekujemo, takođe, vrlo brzo rješavanje kapaciteta rada poslanika iz reda hrvatskog naroda u Skupštini Distrikta Brčko, kako bismo se mogli posvetiti realizaciji naših programskih aktivnosti”.

Tresla se gora, rodio se miš. Naravno, ova politička sapunica će se nastaviti. Jer, to je modus funkcionisanja vlasti u Distriktu. Ali, zasigurno, ništa bitno se neće promijeniti. Jedine moguće novine u Distriktu su: “Sjaši Kurta da uzjaše Murta”.

No, ogroman budžet omogućava da svi učesnici u vlasti budu “podmireni”. Zašto onda da se kvari “veselje”. Još samo da se “podmire” neki ( svi) hrvatski poslanici iz opozicije pa možemo zapjevati “mirno Brčko”. Samo, neki čudan “mir”.

 

E.U.

 

Veza:

Milić: Promjene u Vladi Brčko Distrikta nakon konsultacija sa Bošnjacima iz parlamentarne većine

Pin It
Print Friendly, PDF & Email