ČIJA JE BOSNA?

Kad god se sjetim prve rečenice u romanu "Drerviš i smrt" od Meše Selimovića, gdje kaže: - Počinjem ovu svoju priču, nizašto, bez koristi za sebe i za druge, iz potrebe koja je jača od koristi i razuma..., udarim se po glavi s pitanjem zašto i kome pišem - radi sebe ili radi njih.

I shvatim da nije ni radi mene, ni radi njih. Radi sebe sve sam ispisao što sam imao; radi njih besmisleno je pisati, jer oni su i gluhi, i nijemi i ćoravi; oni ne čuju osim što njihovim ušima godi; oni ne (od)govore osim što je njihovim ustima slatko; oni ne vide osim što se njihovim očima sviđa…

Kojim putem Bosna treba da ide: Ovim ili onim? S kim i za koga treba da se Bosna bori? Oni traže odgovor na ova pitanja. Oni hoće da im se jasno kaže čija je Bosna?

Zato oni pitaju one koji vele da je Bosna data nekome u amanet: Ko je ovlastio ikoga da Bosnu ikad ikome daje u amanet? Nikad niko nije nikoga ovlastio da ikad ikome daje Bosnu u amanet! Bosna je uvijek bila i uvijek će tako biti u amanetu same sebe i svoga naroda! Bosna nije jetim pa da joj treba staratelj? Bosna nije pastorče pa da joj treba očuh? Bosna je bila i ostala sui generis u svakom pogledu: državnom, vjerskom, političkom, kulturnom i civilizacijskom. Bosni nije nikad trebao tutor ni ovakav ni onakav. Bilo je onih koji su se Bosni nametali kao tutori, ali su se svi do jednog iz Bosne isparili u vidu pare ili magle. Bosna je ostala tu gdje jest, okrenuta nebu da joj se Bog smiluje i zagledana u svoju zemlju da joj se otvori vrelo njene vlastite nafake. Bosna ima svoj obraz i svoju čast, čast koja je jača od svake časti, koju bi joj neko iz sažaljenja poklonio…

Ne ulazeći u dobre ili loše namjere bilo koga, ali priča u bosanskim medijima ovih dana o tome da Bosna nije krenula u rat 1992. god. za nezavisnost nego da bi na komadu Bosne mogla sebi napraviti hilafet, je vrlo opasna priča. Naspram ove priče ne smije se ostati ni gluh, ni nijem ni ćorav. Ovoj priči se mora pokloniti dužna pažnja na način da se ispita koji je motiv da se baš sada nakon dvije decenije od agresije na Bosnu i Genocida nad Bošnjacima otvara ova priča, priča za koju postoje uši u svijetu. Ova priča na ovaj način je mnogo opasnija od "paradžemata" i "vehabija", jer joj je meta politički i vjerski vrh u Bošnjaka, koji se u zadnje vrijeme uglavnom bave sami sobom u strahu od samih sebe. Zbog sebe i svoje vlastite, Bošnjaci moraju znati sudbine da li u toj priči ima ikakve istine ili je to samo politička igra opozicije.

 

Izvod iz šireg teksta  dr. Mustafe Cerića

 

https://www.facebook.com/depo.portal/posts/10155964785762642

Pin It
Print Friendly, PDF & Email