HOĆE LI I SBB PODRŽATI OPCIJU “SNSD-HDZ-SDA” U BRČKO DISTRIKTU

 I prije nego što su čelnici Distrikta, gradonačelnik Milić i predsjednik Skupštine Kadrić, otvoreno stavili do znanja hrvatskim opozicionim poslanicima, Stjepanoviću Krndelju i Mendešu, da je njihov izbor HDZ i da oko toga nema pogađanja, bilo je jasno temeljem ranijih izjava da je HDZ strateški partner SNSD-a i SDA.

Naime, dilemu da li će HDZ ostati u vlasti i da li je učešće samo dva hrvatska poslanika u vlasti Distrikta uzrok krize još ranije su razjasnili, svaki na svoj način, Milić i Kadrić.

    U nedavnoj izjavi za lokalne medije gradonačelnik Milić učešće samo dva hrvatska poslanika u vlasti Distrikta ne smatra uzrokom krize funkcioniranja vlasti i razlogom za njeno rekonstruiranje. Milić problem svodi na nejasnoće, odnosno različita tumačenja Statuta Distritka i Poslovnika o radu Skupštine Distrikta o broju neophodno prisutnih poslanika konstitutivnih naroda pri izglasavanju odluka za koje su potrebni afirmativni glasovi, te  takve nejasnoće kani razjasniti upitom kancelariji Supervizora ili izmjenama ovih akata. On ne vidi nikakvu potrebu da u vlasti Distrikta obavezno učestvuju najmanje tri predstavnika hrvatskog naroda.

    Slično razmišlja i predsjednik Skupštine i predsjednik brčanskog SDA Esed Kadrić. Za njega ova dilema nema  nikakve veze sa većinom ili manjinom. „Svi poslanici, njih 31 među kojima sam i ja, moraju doći na svoje radno mjesto i raditi u interesu naroda. Mi u Parlamentu imamo pet poslanika iz reda hrvatskog naroda i očekujem da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i budu na sjednici“, izjavio je Kadrić.

   Ovi stavovi čelnika Distrikta postaju besmisleni i bez osnova pred činjenicom da se i sa naredne sjednice Skupštine Distrikta morao skinuti Zakon o obrazovanju jer aktualna skupštinska većina nama kapaciteta (tri hrvatska poslanika) za njegovo usvajanje. Dakle, vlast je u krizi jer nema kapaciteta da donosi odluke.

   No, očigledno da koalicija SNSD-a i HDZ-a mora po svaku cijenu nastaviti funkcionisati u Brčko Distriktu BiH. SNSD nije spreman žrtvovati svog bh. strateškog partnera na nivou Brčko Distrikta. Ovoj koaliciji se pridružio i lokalni SDA. Zašto, otvoreno je pitanje?

   Za SNSD i SDA učešće samo dva HDZ-ova poslanika u vlasti Distrikta nije i neće biti uzrok bilo kakve krize ili rekonstrukcije vlasti koja bi odvela HDZ u opoziciju. Oni se slažu da ovaj broj Hrvata u vlasti treba povećati, ali samo na način da se dio ili svi Hrvati iz opozicije priključe HDZ-u u vlasti. U protivnom, oni ostaju trajno u opoziciji. To je dodatni argument da prestanu insistirati da se HDZ isključi iz vlasti, nego da se svi, ili onaj “voljniji” dio priključi HDZ-u (poželjna opcija je Krndelj i Mendeš, a da se “neposlušni” Stjepanović ostavi u opoziciji).

   Ovdje problem mogu zakomplicirati Bošnjaci u vlasti. Nedavno je Šemso Saković, poslanik SBB-a u Skupštini Distrikta, na konferenciji za medije jasno i glasno izjavio da vlast u Distriktu moraju činiti samo većinski predstavnici tri konstitutivna naroda. Iza ovoga stava trebalo bi da stoji i cijeli SBB. To praktično znači da skupštinska većina sa samo dva poslanika HDZ-a nema kapacitet da obnaša vlast. Ako SBB ostane pri ovoj opciji, otvaraju se mogućnosti za novo političko grupiranje. No, hoće li ovo retoričko razilaženje SDA i SBB-a biti razlog njihovog stvarnog političkog razdvajanja ili će se, kao i na državnom nivou, jedno govoriti a drugo raditi, saznat ćemo veoma brzo.

 

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email