KAKO SMO ZABORAVILI PRIJERATNO BRČKO !

Šetnja gradom prosječnog sredovječnog Brčaka, kojeg uspomene na prijeratno Brčko barem donekle nostalgično podsjete na nekadašnjim vremenima, u kojima je, kažu, bilo bolje, otkriće koliko zapravo danas nikome nije stalo do onoga što je simboliziralo Brčko u prijeratna vremena.

Nedavno je bila godišnjica pruge Brčko-Banovići, a šetnjom do Binga u Srpskoj varoši (nekadašnji Tuš), jedva ćete uočiti sramotno zapušten kamen-spomenik koji otkriva da je sa tog mjesta započela izgradnja pruge po kojoj je Brčko, uz tvornicu Interplet, bilo najprepoznatljivije u bivšoj Jugoslaviji. Pored spomenika su i jarboli  na kojima sada vijore neke poderane krpe koje su ostaci nekih zastava, ko zna čijih.

Idući dalje prema centru grada umjesto nekadašnjeg “Vinojuga” koji je “razgaljivao” Brčake 24 sata, vide se samo ostaci porušenog objekta i lokacija koja već dugi niz godina zjapi prazna, a zarad smutljivaca koji se nadmudruju oko nedostajuća dva kvadrata zemlje.

U centru je i kiosk nekadašnjeg Oslobođenja, rekli bi nekada „glavne trafike u gradu“, koja je sada jedino dobro mjesto za lijepljenje posmrtnica.

Niz Konačko brdo su gotovo porušeni objekti nekadašnjeg najvećeg okupljališta mladih i šetališta oko “Rakine Petice”, kao i podobro zapušteni Zanatski centar u kojem se za vrijeme ljetnih večeri znalo okupiti i nekoliko stotina mladih željnih druženja i zabavljanja.

Šta reći o Ficibajru? Koliko god se sportsko-rekreativni sadržaji pokušavaju održavati, ne može se oteti utisku da nekadašnjem omiljenom izletištu i okupljalištu Brčaka nedostaje još mnogo bitnih sadržaja, među kojima je svakako uređen prostor za kupanje na Savi.

O nekadašnjem stadionu 7.april i samom fudbalskom klubu “Jedinstvo”, najstarijem sportskom kolektivu u gradu, uzalud je trošiti riječi. Ovaj klub je već odavno pokopan od strane onih kojima istorija grada ne znači puno, pa zato ni završetak izgradnje stadiona nikome nije bitan jer za koga ga uopšte i praviti?

Moglo bi se u samom gradu pronaći još podosta primjera  bahatog odnosa naspram naše historije i onoga što nam je nekad puno značilo. Zar nemamo mudrosti i snage da očuvamo barem dostojanstvo nekada kultnih mjesta u gradu, na koja smo bili toliko ponosni?

Vlast skorojevića u Brčkom se ne obazire mnogo na takve “detalje”, zaokupljena pravljenjem neke svoje istorije, u kojoj će, po svemu sudeći, ostati upamćena kao “grobar” nekada lijepog i prosperitetnog  grada na Savi.

 

A.U

 

 

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email