U hrvatskoj trakavici trujumfalno pobijedio bos Hrvata Anto Domić, uz podršku Milića i Kadrića

Na konferenciji za štampu Ivana Krndelja, povodom posljednjih pregovora o  skupštinskoj krizi, dotični je, da li iz pristojnosti ili nečeg drugog, agoniju Skupštine nazvao trakavicom. "Trakavica koja se vuče već 6 mjeseci",  trebala je da se okonča, kaže Krndelj,  tako što bi se u skupštinsku većinu vratio Tomislav Stjepanović, kao HDZ 1990 i pola njegovog HSS-a (P. Mendeš). Druga polovica HSS-a, tj. on, Ivan Krndelj, ostao u opoziciji.

U brčanskoj Skupstini ima odvaljivača, polupismenih, malo pismenih do nepismenih  glupaka i za sve ove naše demokratske godine moglo se tamo naslušati nesuvislosti i provala od kojih su mnogi za zlatnu antologiju ljudske gluposti, ali Krndelj koji nije ni glup, a ni nepismen,  nadmaši ih sve  s ovom izjavom. Da u isto vrijeme pola poslanika jedne stranke bude u vlasti a druga u opoziciji još se nije čulo, kao ni to da dolazi od čovjeka s zdravom pameću, uz to jednog od boljih i pametnijih poslanika u parlamentu Distrikta. Pa je li to moguće što rekao Mladen Delić!

Ali ako neko pomisli da je ovoj, još nigdje izrečena gluposti, ima kraj i da počinje i završava u Krndeljovoj trenutno smušenoj glavi, grdno se vara. U nastavku intervjua Krndelj nije samo nevino priznao da je to rečeno tek onako (podjela HSS na poziciju i opoziciju), eto reda radi, da je sve to "samo forma”.

Šta mu sad znači ovo "formu", da li se tu radi o formalnom izigravanju statutarne i zakonske procedure gdje se jedan nemoguć koncept samo tako reda radi naziva i predstavlja iako se zna da stvari neće tako funkcionisati, pa će njegovo opozicionarstvo biti samo formalno, jer će stvarno biti u vlasti, a samo formalno u opziciji. Ili će to njegovo sjedenje i u opoziciji i u vlasti postati nova forma skupštinskog rada u Distriktu, dotični nije pojasnio.

Ali ovo cjepidlačenje oko termina nije ono najbitnije. Puno bitnije i zabrinjavajuće je što Krndelj obavještava javnost da u razgovoru sa borcima za pravnu državu Kadrićem i Milićem ova sprdačina i lakrdijanje s Statutom pa i Ustavom ove države nije za njih predstavljalo nikakav problem.

Problem je nastupio, naravno kako smo i navikli, kod raspodjele plijena, čitaj čelnih mjesta i resora. Da Ivan nije tražio ravnopravan tal sa HDZ-om pola-pola, kako to on kaže, ne bi ni Kadriću a ni Miliću ništa smetalo što bi HSS bio u isto vrijeme njihov koalicioni partner i opozicioni protivnik. Ovdje sve može, ništa nije nemoguće reče Ivan i dobro reče.

Ivanovu a i Kadrićevu polugodišnju trkavicu-sračkavicu riješio je jednim potezom Tomislav Stjepanović koji je shvatio da se Kadrić i Milić ni po koju cijenu, od kojih je najmanja nepoštovanje statuta i poslovnika skupštine, neće odreči HDZ-a, da je vrag odnio šalu i da treba uzet bilo šta, dok se još može.

Nakon što je izdao HDZ sada je Stjepanović, za ulog mnogo manji od onog s kojim je Ivan ušao u poker partiju sa Kadrićem i Milićem, dobio resor za raseljena lica i izbjeglice i dva savjetnika, ponovo ušao u vlast. Pravdajući svoju političku prostituciju  Stjepanović  je drsko, mrtav hladan, pričao da je stvar zapravo principijelne prirode, da se pridružio vlasti zbog projekata i problema Hrvata na ovim prostorima. Šta je, tu je. Sad je uzeo svoj dio kolača, koji živi bili pa vidjeli, će izgubiti na narednim izborima.  U obračunu hrvatske političke mafije pobijedio je ponovo Domić. I to u prvom redu preko Milića i Kadrića, zahvaljujući Miliću i Kadriću. Nokautirao je Ivana u prvoj rundi. Tomislava će na poene za dvije godine. Pod uslovom da ovaj prije toga ne klekne i pokajnički ne poljubi ruku bosu Hrvata u Distriktu.

Slika nažalost ne pogađa do kraja. To je mafijaški kodeks ali poređenje ovdašnjih političkih kurvi sa mafijom je uvreda za mafijaše. Jer ovi su imali kakav takav kodeks koji se poštovao. Ovi ovdje nemaju nikakav. Kadrić, Milić i Domić a i ostali igrači iz klike mogu sad odahnuti. Opet će i to za malu cijenu moći zadovoljiti formu koju zahtjetva Statut (afirmativni glasovi). Mada, i u to su se mogli uvjeriti u zadnjih pola godine, ako im je ćejf mogu voziti po svom i bez nje. Jebeš formu, jebeš statut, jebeš zakon. Jer niko se ne buni.

Niko ne reaguje. Niko ni slova kritike, komentara. Posebno ne brčanski nezavisni mediji i brčanski "intelektualci". Pročitao sam i pogledao sve.  Svi su izvještavali o ovam skandalu, na prvim stranicama, kao udarnu vijest. Ali bez komentara ili osvrta. Tako to ide kod nas. Tako se  već više od dvije decenije navikavamo da skandal prođe kao da se ništa nije desilo. Da bude obična vijest. Tako nas prepariraju. A i sami pristajemo da budemo preparirani. I onda  se čudimo zašto smo tu gdje jesmo.

 

K. R.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email