KRUŽNI TOK ,,ILIĆKA“: PAMETOVANJE ILI OPRAVDANO NEZADOVOLJSTVO STANOVNIKA ILIĆKE

 O kružnom toku ,,Ilićka“ mnogo se govorilo u prethodnom periodu, prije svega kao o kapitalnom i veoma važnom infrastrukturnom projektu, čijom bi izgradnjom bila rasterećena saobraćajnica magistralnog puta M.14.1 Brčko – Bijeljina, a samim tim i stanovnicima naselja Ilićka olakšan svakodnevni život .

    Ali, kao što to kod nas obično biva, nije baš sve onako kako su zamislili ,,stručni“ projektanti i inžinjeri, koji su, izgleda, zaposleni kao pripravnici (amateri) na neodređeno vrijeme u JP ,,Putevi“. Kako drugačije objasniti stalne i već prepoznatljive greške koje oni, namjerno ili nenamjerno , prave na svim projektima koji su u nadležnosti ovog preduzeća.

       Jedan od predstavnika MZ Ilićka u radio-emisiji je argumentovano iznio sve nedostatke i probleme koji se već sad uočavaju na kružnom toku, trudeći se da na kulturan način istakne sve prednosti i važnost ove raskrsnice, da ne bi umanjio njen značaj, ali istovremeno tražeći da se greške otklone dok još nije kasno i dok je izgradnja u toku. Izjavio je da su razgovarali sa nadležnim o tom problemu, ali da se sve svodi na ,,prebacivanje loptice“ s jednih na druge i da niko nema sluha za ono što oni vide kao problem. Između ostalog, problemi su sa visokim ivičnjacima ( već viđeno u cijelom gradu ), sa plavljenjem okolnog prostora, otežan pristup automobilom stambenim i poslovnim objektima itd.

   Na sve iznesene argumente, pomalo uvrijeđenim tonom, direktor JP,,Putevi“ Brčko Miroslav Miškić nije ostao dužan. Za njega je to gotova stvar. Projekat je projekat. Kad se jednom usvoji i prođe sve predviđene procedure, nema tu mijenjanja. Pa šta oni misle ( stanovnici ilićke), kaže on, da su neki njihovi privatni interesi i njihovih mušterija ispred interesa kružnog toka, a što se tiče poplava, pa je l ih bilo i prije. Valjda će sada biti makar malo bolje nego prije. I ovako su oni iz Puteva ( uz prethodne konsultacije) ,, malko“  odstupili od projekta i ,,stesali“  te  vražije ivičnjake ( uzlazne i silazne) da mogu automobili normalno da prelaze preko njih ( valjda će biti prihvaćeni na tehničkom prijemu). Osim toga, svi ti prigovori za direktora Miškića su dodatno pametovanje onih koji se ne razumiju u tako sofisticirane stvari.

     Po ko zna koji put obični građani, narod, se tretiraju kao ,,glupa i praznoglava“ stoka koja se ne razumije u svoje svakodnevne probleme, a oni koji sve znaju, stalnim donošenjem novih rebalansa budžeta i kamčenjem i namirivanjem novčanih sredstava za već potpisane ugovore , pomiču im rokove i cijene do besvijesti. Niko ne odgovara za njihove greške, a prećutno ih plaćamo svi mi, obični građani i stanovnici ovog grada.

    Možda bi gospodin Miškić i svi ini projektanti, konsultanti i inžinjeri, svako za sebe, trebali šetajući obići ovaj grad i onako logički, zdravorazumski i, prije svega, ljudski, uočiti sve projektovane greške i ludosti, staviti ih na papir, proanalizirati i sve bi im bilo jasno. Shvatili bi da to nije rezultat ničijeg pametovanja, nego rezultat nestručnosti i neodgovornosti onih koji su plaćeni da kako treba obavljaju svoj posao.A ne obavljaju ga!

 

 

M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email