Brčko i brčanska vlast amnestirani od bilo kakve odgovornosti: Zažmiri, glasaj i proćerdaj javne pare

Oni koji su kojim slučajem pratili vanredno zasjedanje Skupštine Brčko Distrikta BiH ( 30.7.2018.) naslušali su se takvih nebuloza nad kojim bi svako ozbiljan trebao da se zabrine i zapita: Bože, pa ko ovo nas vodi i predstavlja, ko nam kreira život svagdašnji?

   Doduše, svako skupštinsko zasjedanje je uglavnom tragikomično i kada bi neko prikupljao sve skupštinske ,,bisere“ i objavio ih, nema sumnje da bi ta knjiga bila pravi bestseler.

Glavna tema današnje skupštine nije jasno definisana pa poslanici nisu znali da li treba samo da raspravljaju ili da glasaju, citirano je Pravobranilaštvo koje je dalo nejasne instrukcije Skupštini, koja je, jadnica, ostavljena da se sama dovija i snalazi kako zna i umije i kako reče predsjednik skupštine Esed Kadrić – ne znamo ni sami šta da uradimo. Da li da radimo kako treba ( po zakonu) ili kako moramo ( mimo zakona) pa nek onda nadležni organi rade svoj posao i utvrđuju krivce i kriminalne radnje ako ih ima, a ima ih. Kaže da je danima razmišljao o tome i odlučio da se radi onako kako se mora jer je projekat zaobilaznice iznad svega, da se mora završiti i apelovao je na poslanike da zažmire i izglasaju tih nekoliko miliona eura koji nedostaju da se privede kraju započeti posao. Priznao je da su svi kapitalni projekti u Brčkom i ranije rađeni i krpljeni na isti način, od Italprojekta, Arizone, Fabrike vode itd. To je kod nas jednostavno tako i zašto trošiti vrijeme na praznu priču, odnosno raspravu.    

Gradonačelnik Milić je u svom uvodnom izlaganju neubjedljivo pravdao većinu stavki za koje se trebao izglasati rebalans budžeta i svako ko ga je pažljivo slušao mogao je stvoriti sliku čovjeka koji je sebe već jednim dijelom stavio na optuženičku klupu zbog odgovornosti koju ima spram funkcije koju obavlja. Mnogo toga prolazi uz njegov blagoslov, a evidentno je da nije transparentno i opravdano.

Na mnogobrojna pitanja poslanika Suada Burića nije bilo odgovora, ali pučanstvo je zato u hodu saznalo za mnogobrojne propuste i finansijske malverzacije vezane za zgradu Policije, za koju su također morala da se namaknu dodatna sredstva, a kad će biti stavljena u funkciju – Bog zna; saznalo se da za izgradnju vrtića na Ilićki za čiju gradnju je Vučić donirao sredstva, takođe treba namiriti nekih stotinjak hiljada jer se nešto već potrošilo, da je trebalo obeštetiti smijenjene šefove odjeljenja ( valjda one iz SDS-a) i nigdje kraja brčanskim ,,rupama bez dna“.

    Na uporno insistiranje nekih poslanika da direktor JP ,,Putevi“ da neko obrazloženje za dodatne milione koje traži za zaobilaznicu, nakon njegovog pokušaja da to izbjegne, ipak je na kraju, prozvan i od predsjednika Skupštine pristao da se obrati nazočnim i skupštinsku ,,tragikomediju“ začini svojim originalnim biserima. Izlaganje je počeo riječima da je njegovo obraćanje NAOPAKO i da je trebalo biti na početku, a ne na kraju kad je već sve rečeno. Detaljno je iznio pregled situacije oko zaobilaznice i konstatovao da je projekat u startu bio ,,tanak“ i urađen loše, da je verifikovano i ustanovljeno 113 nedostataka projekta, da ne treba praviti dramu oko dva miliona eura za koliko je premašen početni ugovoreni iznos i da dva miliona nisu isto kao jedanaest miliona kako neki govore, da je neki gospodin iz Londona (malo je čudna Miškićeva veza sa gospodom iz Londona) sve nepravilnosti oko izgradnje, rokova i finansija utvrdio i, na svu sreću, spasio Distrikt da ne mora plaćati nikakvu odštetu izvođaču radova (koji je probio sve okvire ugovora). Kaže Miškić da ima štete za Brčko Distrikt, ali ne moramo, hvala Bogu, plaćati odštetu. Što se tiče finansija, njega zanimaju samo egzaktni podaci i da se projekat završi. Priznaje da je sve puno kojekakvih peripetija i sumnjivih radnji, ali konstatuje: - Ja ne tražim krivca, ja tražim rješenje.

       Postavlja se pitanje da li uopšte ima smisla tražiti krivca u situaciji kad niko ne odgovara za svoje greške i propuste. U Brčkom se sve kriminalne radnje okončavaju i sankcionišu  po onoj narodnoj: Kadija te tuži, kadija ti sudi ( kod nas je uvijek oslobađajuća presuda).

  I nakon rasprava, iznesenih argumenata na osnovu kojih niko odgovoran ne bi izglasavao nezakonite odluke, u našoj Skupštini isti ti koji su uzalud trošili riječi i tupili zube, podignu ruku i izglasaju ono protiv čega su do maloprije i sami bili. Jednom riječju, pljunu sami na sebe. Neko od poslanika je to lijepo obrazložio riječima: Mi smo u Skupštini amnestirani od svake krivične odgovornosti i možemo glasati kako hoćemo i šta hoćemo.   

 

 

M.E.P.
 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email