NEKAD BILO, SAD SE SPOMINJALO; ŠTA SVE NEDOSTAJE BRČKOM?

 Gledajući sa aspekta uobičajenih građanskih potreba jednog prosječnog grada, ne bi bilo neumjesno napraviti kratku analizu šta to Brčkom i njegovim građanima fali ili nedostaje. Većinu stvari koje jedan grad čine gradom, Brčko je nekada imalo, a za nekim od njih potreba se nameće kao za nečim normalnim u civilizovanom svijetu.

1.BIOSKOP ILI KINO

 Brčko je prije rata imalo dva kina, Radnik i Oslobođenje. Svako novo filmsko ostvarenje u svijetu vrlo brzo je stizalo u Brčko, a Brčaci su uvijek voljeli filmove i zato su kina uvijek bila puna. Od osnivanja Distrikta ovaj grad nema kino ni u predratnim okvirima, a o multiplex filmskim dvoranama kakve imaju gradovi u okruženju da i ne govorimo. Vlasti u Brčkom nemaju u planu riješiti ovo pitanje.

2. ZATVORENI BAZEN

Osim u ljetnim mjesecima, kada jedini gradski bazen uglavnom (ne)radi, građani Brčkog nemaju mogućnost da upražnjavaju plivanje ili rekreaciju, koji su,  prema medicinskim istraživanjima, najzdraviji vid očuvanja i razvijanja tijela. Da postoji zatvoreni bazen i da je na usluzi tokom cijele godine, možda bi broj pacijenata na fizikalnim terapijama bio mnogo manji. Vlasti u Brčkom nemaju u planu graditi ovakav objekat, iako postoje sredstva, a i potrebe stanovnika ovog grada.

3. GRADSKI STADION

O projektu izgradnje gradskog stadiona i svemu onome što se oko toga događalo i još uvijek događa, ne vrijedi trošiti riječi. Stadion je u izgradnji već punih 15 godina i još uvijek se ni izbliza ne nazire završetak. Činjenica jeste da Brčko nema gradski stadion jer ga izgleda mnogi i ne žele. Brčko je prije rata imalo FK Jedinstvo uz koji su bili svi Brčaci. Danas, nažalost, nisu, pa onda valjda ni sam stadion nije bitan. Vlasti u Brčkom nemaju jasan plan kako završiti stadion.

4. POZORIŠTE/KAZALIŠTE

Grad koji ima najveću smotru pozorišnog festivala u BiH, nema vlastito pozorište?! Čudno, jer stalno hoćemo da  pokažemo  kako možemo plaćati drugima da igraju predstave za nas, ali zapravo pokazujemo da smo nesposobni da sami stvaramo glumce i predstave. Ovdje se zapravo radi o klasičnom nedostatku osjećaja za kulturu. Vlasti u Brčkom nemaju u planu graditi pozorište.

5. GRADSKI SAT

Pa, nemamo ni gradski sat! Sav očaj i bijedu naših vlasti možda odslikava činjenica da nisu sposobni u centru grada postaviti ni običan sat, barem kakav je bio prije rata. Već 4 godine traje sapunica oko izbora izvođača? Šta se tu sve krije, ne smijemo ni pomisliti, ali jedno postaje jasno, vrijeme u Brčkom kao da stoji a mi svi kao da smo izgubljeni jer nemamo ni kompasa ni sata da bilo šta pokrenemo naprijed.

6. JAVNI WC

   Nekada je Brčko imalo javni WC. Nije bio bogzna kako reprezentativan, ali bio je. Mogli ste, kad vam prigusti, čestito da se pokakite. Sad možete da ,,kakite“ koliko hoćete o nečem što je nekad bilo, što bi trebalo da bude, ali vas niko ne čuje i ne zarezuje. Izgledamo kao izgubljeni u magli, pa ne vidimo šta drugi rade i kako izvlače iz budžeta u svoje džepove, i naše kino, i naš zatvoreni bazen, i naš stadion, i naše pozorište, pa i naš j... gradski sat, koji bi nam bio jedini orijentir da vidimo koliko zaostajemo za ostalim svijetom.

7. ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email