Čiji je Gradski stadion ,,Jedinstvo“ u Brčko Distriktu? Ko su DOMAĆI, a ko GOSTI?

U moru neraščišćenih imovinskih odnosa oko ,,javne“ imovine u Brčko Distriktu, za obične građane, rekreativce, sve je prisutnija dilema i pitanje o tome kome pripada brčanski stadion.

   Pošto je projekat izgradnje ovog kapitalnog infrastrukturnog objekta definitivno propao i čiji kostur kao strašilo podsjeća na nešto što je trebao da bude, ipak se, u nečijoj poduzetnijoj režiji, nešto radi da se sačuva i održava makar ono što se sačuvati da i koliko-toliko ima pristojan izgled. Uređena je travnata površina, ograđuje se i okopava okolni teren i u jeku tih radova sve više se stiče osjećaj kako običnim rekreativcima, za koje je to jedino mjesto u gradu gdje mogu na miru da trče, hodaju ili vježbaju, tu više nije mjesto, odnosno, skoro im je pa zabranjen pristup.

    Nisu rijetke ni incidentne situacije kad se članovi nekih sportskih klubova ,,s visine“ i prijetećim tonom razračunavaju s onim koji im smetaju na njihovim trkaćim prugama, ubjeđujući ih kako stadion i atletske staze oko njega pripadaju njima, sportistima.

    Iako je relativno mali broj rekreativaca u odnosu na broj stanovnika u Brčkom, lijepo je vidjeti da ljudi, bježeći od svakodnevnog stresnog života, ipak pokušavaju na pravi način osmisliti svoje slobodno vrijeme i brinuti o svom zdravlju.

    Nažalost, zabrinjavaju glasine o tome kako će stadion dobiti „VLASNIKA“ i da će pristup ,,nepoželjnim“ biti zabranjen. Možda će svi oni koji žele da se rekreiraju morati da idu u gradski park i da trče ( naizmjenično i po rasporedu) po već čuvenoj novoizgrađenoj stazici na kojoj ne mogu da se mimoiđu dva malo ,,jača“ čovjeka.

   Ipak, oni koji su odrastali u ovom gradu i znaju čiji je oduvijek bio stadion, pitaju se čiji je on sada i u čije će ruke, zahvaljujući inertnoj i smutljivoj vlasti  preći? Zasad, nemaju odgovor na to pitanje ili, tačnije rečeno, VLASNIK NEPOZNAT.

    Rekreativci, koji svakodnevno na betonskoj konstrukciji gledaju natpis:  DOMAĆI- GOSTI, pitaju KO je KO, s nadom da im neki DOMAĆI, neće preko noći zaključati kapije stadiona i ostaviti ih na ledini.

 

 

M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email