Predizborni skup SBB-a u Distriktu: Radončić, bošnjački Macron, ili za sve loše su krivi oni drugi?

Sinoć  u dobro posjećenoj sali Doma kulture  održan je  predizborni skup Predsjednika SBB-a  Fahrudina Radončića. Scenografski, što se pratećeg dijela priredbe tiče, ovaj skup je imao dosta sličnosti sa predizbornim skupom SDA.

Uz  obavezno intoniranje himne,  učenja fatihe za šehide itd., mogli smo vidjeti mali film o životnom putu SBB-ovog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH uz neizbježan tzv. kulturno umjetnički dio;  pokoju sevdalinku (N.Sinanagić) i nastup lokalnih folklornih grupa.

U političkom dijelu, kao neka vrsta uvoda za zvijezdu večeri govorila je nova predsjednica lokalnog SBB-a  Ina Pamukčić-Karagić . Korektno,  ali pomalo sterilno, kao da tekst koji je čitala nije dolazio od nje, bez stvarne poruke lokalnoj sredini kojoj se obraća.

Potom se prisutnima obratio Radončić. U ovom dijelu, nastupu samih kandidata,  kako po obliku tako i sadržaju, skup Radončića i Džaferovića se dijametralno razlikuju.

Radončićev  nastup bio je  spontan,  ali suveren, jasan i borben. On je odmah na početku svog govora  jasno dao do znanja da će se borba za bošnjačko mjesto u Predsjedništvu  voditi između njega (SBB-a) i Džaferovića (SDA).  Za razliku od Džaferovića,  Radončić ne govori kao partijski službenik već kao šef i menadžer;  on ne poziva na zbijanje nacionalnog korpusa već na promjenu nacionalno i religiozno determinisane političke prakse. Nastupa kao državnik koji  nikad ne gubi iz  vida evropsko i balkansko okruženje.

 
Na predstojećim izborima radi se o nečemu višem od  izbora za člana Predsjedništva. Naredni  izbori, po njemu, su neka vrsta referenduma gdje će se odlučivati između nastavka 25-godišnje vlasti SDA, koja se pretvorila u vlast pet  familija, ili promjene ovakvog političkog kursa koji umjesto u Evropu i demokratiju  vodi u Aziju i monarhiju porodice Izetbegović.

Izbori su u tom smislu i  izbor između puta ka Aziji  ili ka Evropskoj uniji. Izetbegović, kazao je Radončić  za vrijeme proteklog  predsjednikovanja je čak devet puta bio kod Erdogana, ali ni jedan jedini put u centrima gdje se odlučuje o sudbini Bosne, u Briselu ili Vašingtonu, Parizu ili Londonu. Tamo se, ne u Aziji, rješava sudbina Bosne. To je pogrešan smjer i izbor i to se mora promijeniti, govorio je Radončić.

Već u ovom momentu BIH može lako doći do investicija u vrijednosti 25 milijardi. Za vođenje tako krupnih investicija država imperativno treba  vladu nacionalnog jedinstva, tako da nije bitno  ko će pobijediti na hrvatskoj i srpskoj strani.  Ovu  problematičnu tezu ( na čemu ostvariti bosansko jedinstvo?) Radončić obrazlaže time da  vremena za staro jednostavno nema ni za koga, ni na jednoj strani,  da je došlo  vrijeme politike smirivanja i reformi što je za put u EU imperativ i nužda svih. Zašto bi to bilo tako nije pojasnio. Kao da je zaboravio na iracionalnost  ovdašnjih naroda i njihovih političkih elita.

  Ovi izbori su i izbori između sekularne države, gdje će islam  biti praktikovan na način naših nena i djedova koji su ga i sačuvali a  protiv političkog islama.

Bosna, po Radončiću pod hitno treba Zakon o suzbijanju korupcije kakav je donio francuski predsjednik Macron. Po tom zakonu svako ko je na javnoj funkciji a zaposli nekog svog bližnjeg ili se okoristi o javna sredstva, mora računati na kaznu do tri godine zatvora. BiH  zaista treba takve zakone.

Ali možda ovaj dio izlaganja otvara  neizbježno  pitanje i sumnju koliko je sve ovo tek prazna priča i  izbjegavanje odgovora na polaganje računa o vlastitoj praksi i vlastitoj odgovornosti dok su on i njegova stranka bili u vlasti?

Po Radončiću, Izetbegović i njegovi, bi po takvom zakonu, trebali biti na robiji bar nekoliko stotina godina. Slažem se. Samo, radi uvjerljivosti, trebao bi takav zakon primijeniti prvo na sebi i na svoje ljude u stranci.

 

Primjera radi, koliko bi njih, u lokalnom ogranku svoje stranke, morao po tom zakonu tamo poslati?  Na skupu se u prvom safu pojavio Mirsad Đapo, politička budućnost SBB-a i JP Komunalno. Do penzije i dolaska onog  za koga se to mjesto čuva. Čijom voljom je ovaj vanserijski multitalenat došao na čelo JP"Komunalno". „Zli jezici“ kažu da  to najbolje zna Radončićev čovjek od povjerenje i djevojka za sve, Munib Jusufović , zvani JUMU. Prije nego što krene u  veliku čistku, Radončić prvo neka očisti u svom dvorištu, da bi njegove riječi bile vjerodostojne.

U ovoj „borbi“ za mjesto člana Predsjedništva BiH Radončiću nisu pravi protivnici Džaferović, Bećirović… nego grant efendija i „mangupi“ iz vlastitih redova. Narod kaže: S kim si, takav si.

 

 

 

 

Kašmir Ribić

Slike.avaz.ba

Pin It
Print Friendly, PDF & Email