Zvjezdani trenuci Eseda Kadrića

Juče (16.09.18.) je Šefik Džaferović  nakon ravno 34 dana  bio po drugi put među Brčacima.  Ako  demokratija počinje i završava brojem glava i ruku,  onda Džaferović, a i Izetbegović,  mogu biti prezadovoljni onim što im je juče priredio lokalni lider Esed Kadrić.

Prvo su sljedbenice SDA odvedeni na utakmicu fudbalskog turnira u čast  Babi Izetbegoviću, turnir na kome su i  igrači i sudije i publika bili isključivo članovi SDA. Nakon uručenja nagrada  išlo se na klanjanje namaza u Bijelu džamiju, a onda su svi i publika i igrači i gosti navalili u Dom Kulture.

 Brčko nije zadugo zapamtio toliko dunjaluka na jednom predizbornom skupu. Bilo je više nego prepuna sala. Kadrić je  sinoć  pokazao i dokazao da je  prije svega izvanredan organizator. Ono što je sinoć govorio na bini bila je srednja žalost, ali predstava koju je organizovao je zaista majstorski uspjela.  On je centrali u Sarajevu pokazao da, što se tiče Distrikta,  stvar ima u potpuno u rukama i da u Brčkom mogu računati na  dobar rezultat.  Pobjeda  bi Kadrića definitivno potvrdila kao jakog SDA čovjeka u Distriktu koji bi narednim izborima bio glavni bošnjački kandidat za Gradonačelnika.  Dobro za Kadrića i njegovu kamarilu! No, da li je dobro za Brčko Distrikt i Bošnjake, drugo je pitanje?

Govor "velikih" iz Sarajeva, posebno Džaferovića i Izetbegovića, ne budi nadu da se nakon velikih proljetnih turbulencija u SDA došlo do sazrijevanja i promjene političkog kursa.  SDA i ove izbore  želi dobiti na  prizemnom  populizmu i zbijanju bošnjačkih  redova na religioznoj osnovi. U tom smislu Izetbegovićevo optuživanje  opozicije i protivkandidata za populizam je čisto političko licemjerje.  

Izetbegovićevo opanjkavanje Radončića kao tipa koji je  za vrijeme rata Seferu Haliloviću pravio kafu, dok su drugi okolo ginuli, mada neukusno, još se i da progutati. Ali prigovarati mu da ne ide u džamiju i da će to naše nene imati na umu kad budu glasale sedmog oktobra jest čisti populizam.

 Nije mi jasno da već decenijama SDA ponavlja ovu mantru koja  ne znači samo podjelu Bošnjaka na dobre što idu u džamiju i loše što ne idu, već unaprijed isključuje bilo kakvu mogućnost bosanskog ustavnog patriotizma. Šta ćemo, Izetbegoviću, sa onim što vole cugu, ne klanjaju ili čak  nemaju ni muslimansko ime? Mogu li oni biti dobri Bosanci? Stručni kadrovi, bolji od onih što klanjaju i poste?

U svim dosadašnjim izborima bez obzira o kom se nivou radi u ovoj zemlji  nema racionalnih argumenata. Manipuliše se neukim narodom, zloupotrebljava se religija, glasovi se kupuju, namještaju, dobijaju na mrtvom  babi,  rođačkim ili plemenskim vezama, na svemu samo ne konkretnim programima. I ovaj put  će, bar ako je suditi po SDA, opet biti tako.  

Nije najstrašnije što to SDA radi  u svom dvorištu, već  što je to njen program za budućnost.  Logika da je važno da naši kadrovi  moraju biti vjernici, a da svi drugi ne misle Bosni dobro, upravo radi, ne na jačanju, već daljoj razgradnji  bosanske državnosti.  Kada prave Bošnjake prepoznaje samo u „klanjačima“ i "džamijskim golubovima", kada ih svodi isključivo na njihovu religioznu pripadnost Izetbegović  ne vidi da ih time on sam negira kao narod i  da tako slijedi velikosrpsku ideologiju po kome Bošnjaci nisu narod, već samo religiozna skupina.

 Ni nakon tri decenije neprekidne vlasti Babin Sin i sljedbenici ne mogu i neće da shvate da je to pogrešno. A nažalost, izgleda, ni narod na koji se pozivaju.

 

Kašmir  Ribić

Pin It
Print Friendly, PDF & Email