Željko Komšić: “Oni nas drže za budale “

Sinoć  su Brčaci  imali prilike da prisustvuju i predizbornom skupu Demokratskog Fronta-a. Prilika je, nažalost, djelimično iskorištena jer  ono što se čulo zavrijedilo je puno veći auditorij od prisutnog.

  Ovo se prvenstveno  odnosi na ono što  je poručio  lider DF-a Željko Komšić, čiji će jučerašnji nastup zasigurno dugo ostati u sjećanju prisutnih. Komšic je došao sa zakašnjenjem, vidno premoren. Ali    unatoč vidljivom fizičkoj premorenosti njegovo  prkosno ali i skromno  držanje davalo je onom što je govorio dodatnu snagu i ubjedljivost.  Željko  Komšić ima harizmu. Bio je to prkos čovjeka koji se bori do kraja, koji se bori za istinu i principe ma koliko da ta bitka izgleda uzaludna, kao neko kome je ono za što se  bori važnije od rezultata.  A ono zašto se on zalaže jest Bosna i Hercegovina kao normalno društvo u kome se normalno živi.

Stvari su vrlo  jednostavne. Navodna komplikovanost  situacije u BIH je konstrukcija političara a stanje koje su proizveli podsjeća na pseto koje želeći da uhvati ustima svoj vlastiti rep se već dvadeset i više godina vrti u krug. I kažu nam izlaz je komplikovan. Oni nas sve ove godine prave budalama. Naše je da im pokažemo da nismo budale i da nas više ne vrte u krug.  Usta su im puna ljudskih prava, interesa svog naroda, svi govore protiv korupcije, a onda kad se  izbori završe, nastavljaju po istom kako rade već decenijama. Oni su nam uzeli najvažnije, a to je nadu da se ovdje može normalno živjeti. Mladi odlaze manje što nema posla, više zbog toga što nema nade da će sutra biti bolje, što prije mogu očekivati da će se sutra opet zapucati, nego da će dobiti posao. Na predstojećim izborima treba im pokazati da smo ih pročitali. Na nama je da pokažemo da nismo budale, kazao je  Komšić.

Svoj najvažniji cilj Komšić vidi u sprečavanju osovine Dodik-Ćović u Predsjedništvu BIH koja predstavlja realnu opasnost blokade državnog suverena.  Ono što su  nekad radili Mate (Boban)  i Radovan (Karadžić) to danas nastavljaju  Milorad i Dragan. Dužnost svakog kome je Bosna i Hercegovina  domovina jest da to spriječi. Do vas je da se opredijelite, više nego do mene, jer ja sam se opredijelio još 1992 godine, poručio je Komšić.

Integracija Bosne i Heregovine, njeno normalno funkcionisanje kao evropske i pravne  države  nije moguća na etničkom konceptu, to nam je ovaj period od  skoro tri decenije jasno pokazao. Treba se okrenuti konceptu  pojedinca i zaštiti njegovih prava.  Tek kad budem zaštićen kao građanin, zaštićen sam i kao Hrvat i Bošnjak i Srbin, i kao muškarac ili žena itd. I tek kad imamo pravnu državu koja funkcionira i čije pravosuđe dosljedno štiti zakone mogu biti efikasno zaštićen. Sve ostalo  posebno takozvana konstitutivnost naroda vodi daljoj anarhiji i  nazaštićenosti svih nas, bez obzira kom narodu pripadali, rekao je još Komšić.

 Kako je već spomenuto sala je bila nedovoljno posjećena.  Sjećam se skupa SDP-a  prije  mjesec dana . Otprilike ista posjeta. Da se nastupilo zajedno, bila bi to već prepuna sala. Time bi se dobila nada  da ne-nacionalistička, ne-etnička opcija, ujedinjena  građanska alternativa predstavlja realnu snagu.  Ali i to je bosanskohercegovačka realnost: nemoćna istina, istina bez snage. Takva istina ne mijenja svijet.  

 I još nešto ne manje bitno. Raniji uspjeh Komšićevog DF baziran je isključivo na harizmi njenog prvog čovjeka. Nažalost,  Komšić se u međuvremenu nije dokazao kao dobar organizator. Na njegovu harizmatičnu ličnost  zalijepilo se mnoštvo političkih pijavica koji su je dobrano posisale, a on na to još uvijek nije adekvatno reagovao. Krajnje je vrijeme da Željko Komšić svoju bosansku harizmu pretoči u ozbiljnu politički organizaciju.

 

 

 

 

 

Kašmir Ribić

Pin It
Print Friendly, PDF & Email