STRANAČKE PODJELE JAVNE IMOVINE BRČKO DISTRIKTA

Nedavna informacija na sjednici Vlade šefice Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Vlade Brčko Distrikta BiH o izvršenju presude Apelacionog suda po pitanju produženja ugovora za korištenje poslovnih prostora otvorilo je pitanje političke manipulacije javnom imovinom u Distriktu.

Naime, poslovni prostori u vlasništvu Distrikta, posebno oni u samom centru grada, očigledno su predmet dugogodišnjih dilova nosilaca političke vlasti, koji ovim uplitanjem pravosudnih struktura u način njihovog upravljanja sada unose određeni metež i politički disbalans po ovom pitanju. Ovakva konstatacija može se izvući iz činjenice  da se nakon pomenute informacije koja ide u prilog raspisivanju novog javnog poziva i raskidanju ugovora sa postojećim zakupcima poslovnih prostora, počela otvarati polemika i o onim poslovnim prostorima koji se već dugi niz godina koriste bez ikakvog pravnog osnova i za koje se uopšte ne plaća zakupnina.

Ovdje se svakako misli na zakupce koji su bili ili su još uvijek pod zaštitom pojedinih stranaka u vlasti, i koji se „ne diraju“ pod uslovom reciprociteta za druge zakupce koje štite druge političke stranke. Osim ovih poslovnih prostora kojima treba da upravlja nadležni organ Vlade, otvorilo se i pitanje korištenja objekata od strane entitetskih javnih preduzeća kao što su zgrada Pošte, Šumarije, Telekoma, i dr., pa se postavilo pitanje da li se i ova javna imovina koristi u skladu sa Zakonom o javnoj imovini Brčko Distrikta.

Očigledno je da se ovdje već dugi niz godina radi o propustima nadležnih da zaštite javnu imovinu od uticaja lokalnih moćnika. Poslovnim prostorima se upravlja putem politike a ne putem prava i zakona. Kirije se ne plaćaju, prostori se koriste bez vremenskog ograničenja i koliko je to u interesu pojedinih lokalnih moćnika.

Valjda je sada došlo vrijeme da se tome stane ukraj. Najava Glavnog koordinatora Vlade o izlasku na vidjelo spiska svih zakupaca koji koriste poslovne prostore Distrikta, a ne plaćaju kiriju, niti se zna pravni osnov njihovog korištenja,  trebala bi objelodani sve nepravilnosti o korištenju javne imovine koja traje dvadesetak godina, kako bi se stalo na kraj „biznisu“ pod okriljem političkih stranaka. Ili će biti po starom: „Obećanje ludom radovanje“.

 

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email