ŽALOSNA SLIKA SA BRČANSKIH BIRALIŠTA: Nemate entitetsko državljanstvo!?

 Da nije žalosno, suviše ozbiljno i važno, bilo bi smiješno. Kako drugačije objasniti situaciju u kojoj su se našli brojni birači Brčko Distrikta na opštim izborima 2018. kada im ozbiljno lice odgovorne osobe na biračkom mjestu, skoro slavodobitno, sa svečanim tonom kaže: E, Bogami, vas nema na ovom spisku jer nemate entitetsko državljanstvo.

   Možda to i ne bilo tako tragično da birač nije osamdesetogodišnjak, devedesetogodišnjak, koji se jedva nekako sa štapom dogegao do glasačkog mjesta i onda mu kažu da ga nema, odnosno da nema ,,DRŽAVLJANSTVO“.

  Ne pomažu tu nikakva argumentacija ni pitanja. Kako neko ko ima ,,doživotnu“, trajnu ličnu kartu ne može da glasa; Kako neko ko je regularno glasao 2014. sa istom LK i koja je još važeća, ne može da glasa; Kako neko ko živi u Maoči, Rašljanima, Brezovom Polju da dođe do brčanske Gimnazije ili ko zna koje još ustanove i povadi sve silne papire koji su potrebni da bi se glasalo?

To što je predsjednica Izborne komisije Brčko Distrikta Andrea Mrkonjić putem medija, prije nekoliko dana i u ,,pet do dvanaest“ ovoj kategoriji birača objasnila gdje sve treba da odu da bi prikupili svu potrebnu papirologiju i ponovo se vratili na početni položaj, ništa ne znači. Rijetki su oni koji će to učiniti i moraće se pomiriti sa činjenicom da su oni, ko zna iz kojih razloga, već unaprijed otpisani i izgubljeni građani svoje jedine domovine, koja nije bila u stanju da se za njih pobrine kako treba i kako to dolikuje ČOVJEKU. Ljudi koji su došli da joj daju glas, umjesto da na licu mjesta, na biralištu budu evidentirani, bili su ,,pljunuti“ i skoro otjerani da se sami snalaze kako znaju i umiju. Neki borbeniji izazvali su i manje incidente, ali suštinski ništa nisu mogli promijeniti.

   Najvažnije pitanje koje tokom cijelog izbornog dana postavljaju brojni poniženi i diskriminirani glasači predsjednicima izbornih komisija, i na koje ne dobijaju odgovor, je: Šta se to, gospodo, promijenilo u ovoj zemlji u prethodne četiri godine pa ste zaveli ovakvu torturu i zakone koji bi i za Kafku bili nerazrješiva enigma?

     ,, Gdje je sudac... Gdje je visoki sud...?“ koji je osudio građane ove zemlje na Tantalove muke. Sve je dato u izobilju. Ova zemlja ima sve da bi mogli (sa nešto malo pameti) da živimo kao i sav drugi civilizovan svijet. Ali mi to jednostavno ne umijemo i nećemo. Oni sa nešto više pameti, odlaze glavom bez obzira, a oni koji ostaju mire se sa različitim i neviđenim apsurdima, među kojim počasno mjesto zauzima ovaj da u jednoj državi imate još i dodatna ,,entitetska državljanstva“. Džaba ti državljanstvo, kad nemaš državu, jedan je od komentara prevarenih i izigranih birača.

 

 

M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email