KO NAM BROJI GLASAČKE LISTIĆE ?

Sudeći po broju nevažećih glasačkih listića kojih je bilo preko 100 000 i po sporosti u prebrojavanju istih, može se zaključiti samo jedno. Preko 100 000 birača je nepismeno, a većina članova biračkih timova ne zna da broji. To nije zlonamjerna konstatacija, nego potvrđena činjenica sa brčanskih birališta.

   Na prošlim lokalnim izborima kasnilo se sa rezultatima iz Brčkog jer je moralo doći do ponovnog brojanja zbog nelogičnosti u ukupnom zbiru glasova. Kako i ne bi, kad se među brojnim ,,tipovima brojača“, između ostalih, mogao vidjeti i lik koji je jedva završio srednju školu, a što se matematike tiče, usljed čestih,,utripovanih“ stanja, teško da je mogao izbrojati više od pedeset u kontinuitetu.

  O težini ,,brojačkih“ aktivnosti govori i slučajno, u prolazu, zabilježen razgovor dvojice aktivista koji su, kako kažu, cijelu noć ostali na biračkom mjestu jer se brojevi na kovertama i već spakovanim vrećama nisu slagali pa nisu znali šta da rade i kako to da sravne.

   Po riječima Ljilje Orendi, člana Izborne komisije Brčko Distrikta, i ovaj put će biti ponovnog prebrojavanja.

  Niko se ne pita zašto se to dešava. Ko su ljudi koji ( ne znaju da) broje, a kapu nam kroje? Šta nije uredu sa preko 100 000 Bosanaca pa ne znaju da ispune glasačke listiće? Jesu li stvarno ,,nepismeni“  ili je kvaka u komplikovanim listićima? Možda bi ubuduće trebalo uvesti obaveznu obuku za birače, da ljudi, kad već izađu na izbore, ne bacaju uzalud svoj glas.

 

 

L.M.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email