ŽELJKO KOMŠIĆ, POSLJEDNJI, BOSANSKI, DON KIHOT!?

Još se nisu stišale strasti i sredili utisci u vezi sa opštim, ko zna kojim po redu ,,sudbinskim“ i presudnim, izborima u BiH.

   Jedni euforično slave, drugi očajavaju, a treći brzinski smišljaju dobitne koalicione šeme...Najavljuju se tužbe, žalbe, prigovori, traži se ponovno, stopostotno, prebrojavanje glasova, apeluje se na međunarodne faktore, a sve sa ciljem da se dođe na tron na kojem su vlast i moć.

   Naravno, niko od favorizovanih stranaka i njihovih predstavnika ni u snu snova to ne bi tako formulisao.Oni sve rade ,,u ime naroda“.

    Priče o bugarskim vozovima, o kupovanju glasova, o lažiranju rezultata, o nesrazmjerno velikom broju nevažećih listića i ,,krađi“ glasova glavna su tema ovih dana.

    Ništa manje bure nije izazvao ni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Kažu, izabrali ga Bošnjaci? Dobio je preko 190 000 glasova ( Čović je dobio oko 130 000 glasova).

    Gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, na pitanje da prokomentariše novonastalu situaciju i svoj izbor u Predsjedništvo , rekao je da u politici nema ,,morala“ i da se sve svodi na interes, novac i moć. Što se njega tiče to nisu njegovi prioriteti i jedino što ga interesuje je ideja Bosne i Hercegovine kao uređene države, za koju se on bori. To je država koju etno-šovinisti uništavaju i pokušavaju predstaviti onakvom kakva ona, ustvari, nije. Njegova vizija Bosne i Hercegovine je ipak, samo ideja.

   Za ideju se borio i Don Kihot. Jurišao je na vjetrenjače, borio se protiv zla i nepravde i završio dotučen, poražen i neshvaćen, sam sa svojom idejom.

    Doduše, Don Kihot je imao samo jednog Sanča Pansa, a Željko Komšić ih ima preko 190 000. I sigurno, nisu svi Bošnjaci. Znaju oni koji se bune protiv Komšićevog izbora da u tih 190 000 birača ima svih onih koji zemljicu Bosnu doživljavaju kao jedinu svoju domovinu, kao jedan BOSANSKI LONAC u kojem ima mjesta za različite sastojke: i Bošnjake, i Hrvate, i Srbe, i Sejdiće i Fincije, i Miješane, i Neopredijeljene i Ostale...

    Željko Komšić je postao fenomen u zemlji koja je razapeta između legaliteta i legitimiteta, u zemlji koju je odavno ugušio i zarobio vlastiti Ustav i Dejtonski sporazum. Jedan zagrebački analitičar reče da je on ubica Bosne i Hercegovine koji će ovim izborom zakucati posljednji čavao u kovčeg ove zemlje. Da li je zaista njen grobar ili posljednji  bosanski Don Kihot, ostaje da se vidi?  Ko preživi, pričat će...

 

M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email