Kako se u Brčkom slave sportski uspjesi susjednih nam država?!

Nedavna euforija sa Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji na kojem su se hrvatski igrači podigli na nivo svetinje i nacionalnog ponosa, ostala je zabilježena po još nečemu. U BiH su slavljeni i ceremonijalno dočekivani svi oni fudbaleri koji su porijeklom iz BiH a koji su nastupali za reprezentaciju Hrvatske.

Dočekani su kao nacionalni heroji, ne zato što su donijeli uspjeh državi iz koje su porijeklom, već zato što su doprinijeli uspjesima druge države, i to ne isključivo zbog samog uspjeha, nego zato što se vjeruje da većina onih koji su ih dočekali dijele isto nacionalno-etničko porijeklo sa pripadnicima većinskog (hrvatskog) naroda, koji ta reprezentacija simbolizira.   

 Takvo jedno ceremonijalno slavlje organizovalo se u Brčkom u povodu uspjeha reprezentacije Srbije na Svjetskom odbojkaškom prvenstvu za koju je nastupila Brčanka Brankica Mihajlović. Svaka čast i Brankici i reprezentaciji Srbije, kao i nedavnim uspjesima reprezentacije Hrvatske. Sve čestitke!

No, pri tome se ne možemo oteti utisku da su se u Brčkom u slučaju Brankice Mihajlović, kao i u slučaju hrvatskih fudbalera, slavili uspjesi „tuđe“ države, ne zato što su neki od igrača iz reprezentacija drugih država porijeklom iz Brčkog (BiH), nego isključivo zbog njihova etno-nacionalnog identiteta.

Ovdje se jednostavno radi o tome da se jedan dio građana Brčkog (BiH) zbog svojih nacionalno-etničkih  veza poistovjećuje sa uspjesima druge države. To, naravno, nije nikakav problem.

I to, naravno, ne bi bio nikakav problem kada bi iste simpatije imali za svoje sunarodnike koji igraju za zemlju u kojoj žive. Te iste lokalne sredine koje slave  igrače koji zastupaju boje susjednih nam država tako ne dočekuju sportiste, pa ni svoje etno-nacionalne sunarodnike, koji takve uspjehe ostvaruju pod zastavom BiH.

Nažalost, ovo je bosansko-hercegovačka realnost sa kojom se moramo nositi, ali jednostavno kod onih „Ostalih“ sve ovo pobuđuje neki tugaljiv osjećaj da tu nešto ipak „ne štima kako treba“.

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email