Kako se u Brčkom slave sportski uspjesi susjednih nam država?!

Nedavna euforija sa Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji na kojem su se hrvatski igrači podigli na nivo svetinje i nacionalnog ponosa, ostala je zabilježena po još nečemu. U BiH su slavljeni i ceremonijalno dočekivani svi oni fudbaleri koji su porijeklom iz BiH a koji su nastupali za reprezentaciju Hrvatske.

Dočekani su kao nacionalni heroji, ne zato što su donijeli uspjeh državi iz koje su porijeklom, već zato što su doprinijeli uspjesima druge države, i to ne isključivo zbog samog uspjeha, nego zato što se vjeruje da većina onih koji su ih dočekali dijele isto nacionalno-etničko porijeklo sa pripadnicima većinskog (hrvatskog) naroda, koji ta reprezentacija simbolizira.   

 Takvo jedno ceremonijalno slavlje organizovalo se u Brčkom u povodu uspjeha reprezentacije Srbije na Svjetskom odbojkaškom prvenstvu za koju je nastupila Brčanka Brankica Mihajlović. Svaka čast i Brankici i reprezentaciji Srbije, kao i nedavnim uspjesima reprezentacije Hrvatske. Sve čestitke!

No, pri tome se ne možemo oteti utisku da su se u Brčkom u slučaju Brankice Mihajlović, kao i u slučaju hrvatskih fudbalera, slavili uspjesi „tuđe“ države, ne zato što su neki od igrača iz reprezentacija drugih država porijeklom iz Brčkog (BiH), nego isključivo zbog njihova etno-nacionalnog identiteta.

Ovdje se jednostavno radi o tome da se jedan dio građana Brčkog (BiH) zbog svojih nacionalno-etničkih  veza poistovjećuje sa uspjesima druge države. To, naravno, nije nikakav problem.

I to, naravno, ne bi bio nikakav problem kada bi iste simpatije imali za svoje sunarodnike koji igraju za zemlju u kojoj žive. Te iste lokalne sredine koje slave  igrače koji zastupaju boje susjednih nam država tako ne dočekuju sportiste, pa ni svoje etno-nacionalne sunarodnike, koji takve uspjehe ostvaruju pod zastavom BiH.

Nažalost, ovo je bosansko-hercegovačka realnost sa kojom se moramo nositi, ali jednostavno kod onih „Ostalih“ sve ovo pobuđuje neki tugaljiv osjećaj da tu nešto ipak „ne štima kako treba“.

 

A.U.

Pin It