OGLO ĆULIBRK“ PODIJELIO BRČANSKU VLADU

Na današnjoj sjednici Vlada Brčko Distrikta je, između ostalih tačaka, raspravljala i o smjernicama za izradu i donošenje Pravilnika o metodama, načinu i davanju saglasnosti za obavljanje alternativne medicine. Donošenje pravilnika proizilazi iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti a bio bi to prvi normativni akt kojim bi se uredila ova oblast u Brčko Distriktu.

Međutim, da li zbog toga što smjernice za ovaj pravilnik nisu detaljnije razrađene ili zbog nedovoljnog poznavanja ove oblasti, saznajemo da su članovi Vlade Distrikta naišli na međusobno suprotstavljena mišljenja oko potrebe donošenja ovog pravilnika.

Naime, očito da postoji bojazan da bi se kroz ovaj pravilnik moglo legalizovati i ono za što postoje predrasude oko liječenja nekonvencionalnim metodama, i da bi to mogao biti paravan za one koji zarađuju na „ lak“ način.

Očito se ovdje vrši zamjena teza o alternativnoj medicini i nadriljekarstvu koje predstavlja krivično djelo ili se možda  iza ovih suprotnih stavova kriju i drugi razlozi?
Kako god bilo, ovo podsjeća na „alternativnu medicinu“ iz prijeratnih Nadrealista  i skeč a sa Oglom Ćulibrkom (Brankom Đurićem Đurom). Rasprava oko ove tačke je prekinuta i bit će nastavljena u nastavku sjednice.

 

 

B.B.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email