Brčanska Skupština u „kafanskoj“ atmosferi usvojila Odluku o privremenom finansiranju

 Skupština Brčko distrikta BiH je u utorak, 18.12. 2018. godine, na 38. redovnoj sjednici usvojila  Odluku o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH od 1. januara do 31. marta 2019. godine u iznosu od 48.452.658,88 KM. Donesena je i Odluka o usvajanju amandmana na Budžet Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

   Razlozi za usvajanje Odluke o privremenom finansiranju su što Skupština i Vlada nisu predložile i usvojile budžet za 2019. godinu u rokovima predviđenim Statutom Distrikta i Zakonom o budžetu.

   Na pitanje poslanika Suada Burića zašto Skupština i Vlada nisu usvojile Budžet za 2019. godinu u skladu sa Statutom iako sada postoje svi objektivni uslovi za tako nešto, od kvalificirane većine do dovoljnog broja afirmativnih glasova sva tri konstitutivna naroda, odgovorilo se prvo mukom, a onda razlivenom tišinom.

   Nakon toga više nije postojalo ni pozicije ni opozicije. Sve odluke su usvajane bez riječi komentara u mukloj tišini sa pokojim šeretskim dobacivanjem poslanika koji su napuštali ili se vraćali u salu.

  Cjelokupna atmosfera je podsjećala na onu u prigradskim kafanama, duboko nakon vremena za fajront, kada preostali pijani gosti, ne samo što ne mogu ništa smisleno reći, nego ne mogu ništa reći jer su „oduzeti“ od alkohola. Naravno, u našem slučaju se radi o posebnoj vrsti alkohola.

   I tako u našoj „kafani“ se godinama, po sličnom scenariju, usvajaju odluke teške desetine i stotine miliona KM, odluke bitne za javni interes građana i za sam Distrikt a da fajront nije na vidiku.

 

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email