Gradonačelnik i članovi Vlade u Brčko Distriktu su poslušnici ("kelneri") svojih „nalogodavaca“

Jučerašnje skupštinsko „dokazivanje“ u predlaganju zakona, pri čemu su od ukupno 9 zakona čak 7 umjesto Vlade predložili sami poslanici, ostavlja dilemu da li Distrikt uopšte ima podjelu vlasti na zakonodavnu i izvršnu?

Vanredna sjednica nije slučajnost po tom pitanju, već se radi o kontinuiranom procesu koji traje i koji postaje pravilo a ne izuzetak.

Kako objasniti da se Zakon o vladi, Zakon o inspekcijama,  a posebno Zakon o platama zaposlenih u upravi mijenjaju  odnosno usvajaju  na prijedlog poslanika umjesto Vlade? Kada se tome uzme u obzir i stalno odlaganje tačaka dnevnog reda na sjednicama Vlade zbog neusaglašenosti partnera u vlasti i neophodnosti da te tačke prvo aminuju šefovi stranaka, onda je jasno da izvršna vlast u Distriktu zapravo i ne postoji.

Sve podsjeća na to da su gradonačelnik i članovi Vlade zapravo referenti koji izvršavaju poslove svojih nalogodavaca ikoji vladaju umjesto njih a sjede ili u skupštinskim klupama ili negdje u „pozadini“.

Naravno, jasno je da je Budžet Distrikta pozamašan u odnosu na realne potrebe i da stvarni upravljači u Distriktu odluke kako će se pare trošiti ne prepuštaju svojim ministrima, pa ni gradonačelniku. Iz tih razloga Vladu već u nekoliko mandata čine, uz male izuzetke, uglavnom poslušni a ne kompetentni. To je zapravo glavni razlog lošeg stanja u Distriktu, u kojem se uz 4 milijarde proćerdanog budžeta strahuje da li će se urušiti most na Savi koji povezuje BiH sa Hrvatskom, most koji Distriktu znači izlaz u Evropu. I ne samo most, naravno.

 

 

A.U.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email