Srbija počinje na ušću Brke

Daleke 1990. godine, u jeku predizborne kampanje prvih višestranačkih izbora, kao predsjednik UJDI-ja imao sam prilike sresti većinu političkih prvaka i važnih ličnosti tadašnjih partija, između ostalih i B. M. tada najglasnijeg SDS-ovog gradskog telala. B. u ovdašnjem SDS-u ne igra više neku ulogu. Ali tada u Centru grada ispred Posavine i našem Korzu od Pošte do Rakine „Osmice“

teško ste mogli proći a da ne sretnete Boška koji bi vas odmah zasuo najčistijim velikosrpstvom i to bez uvijanja, u jednom nevinom, polušaljivom tonu, tako da kod čovjeka uvijek ostane malo dvoumljenja da možda ne misli sve onako kako kaže.

Priče o Bosni kao staroj srpskoj zemlji po B. su bila očevidna realnost: Vidiš Kašmire, reče mi jednom takvom prilikom, evo mi sad pričamo u Srbiji ! Srbija ti rode, počinje ne od Drine, već ovde, od desne obale Brke! Na moj upitni smiješak B. je nastavio: eto, već od Savskog mosta počinje Srpska varoš , sve dalje od Srpske varoši do Drine je srpsko ; Stolin je srpski, srpsko je sve do Brezova polja, ali njega možeš ga zaobići i onda opet sve do Bijeljine sve je srpsko a Bijeljina, to je već Srbija, ta eto ti Drine! Tako je to stari moj! Vaša je Kolobara i dole prema Majevici ali grad od Brke pa nagore je naš!

Prateći dešavanja oko (ne)izgradnje džamije često se sjetim ovih B. riječi. Očito da se srpski pogled i na Bosnu i na grad nije promjenio ni za dlaku. Za ne povjerovati je da Bošnjaci u vlasti pristaju na položaj i tretman u „svojoj“ samostalnoj i suverenoj Bosni kakav nisu imali ni u tamnici naroda – Kraljevini SHS. Džamija koja nije smetala ni srpskom monarhu ni Milanu Srškiću smeta danas raznim Purićima i Kojićima! Nije u pitanju samo civilizacijsko pitanje ili pitanje ljudskih prava. Pitanje izgradnje džamije samo jače i jasnije nego neki drugi problemi odslikava politiku pojedinih partija po pitanju budućnosti Brčkog . Ono jasno pokazuje da postkaradžićevski SDS u tandemu sa SNDS-om ( u Brčkom su SNDS i SDS zapravo jedna partija ali to je tema za sebe) ostao i dalje na karadžićevkom konceptu. Od potpisivanja Dejtona posebno ali posebno nakon posljednjih izbora gdje su kao kontrahente kao koalicione partnere dobili dobili slabu i kvislinški nastrojenu SBIH Dr. Nišića i SDA Eseda Kadrića SDS i SNDS rade punom parom, slično kao u slučaju Sarajeva, na izradnji Srpskog Brčkog.
Brcko Kuca KucukalicaObnova Centa grada i zajednčkih instuticija koje Bošnjaci doživljavaju kao obnovu zajedničkog, jednog grada, za srpsku stranu je obnova njiihovog djela grada. Onaj kome ovo zvuči kao pretjerivanje neka pogleda šta je od potisivanja Dejtona napravljeno - po podjeli B. M.- u srpskom ( Centru) a šta u bošnjačkom dijelu grada (Kolobari). Najvažnija promjena koja nažalost uopšte ne dolazi u svijest bošnjačkih političara je da se stvarni centar grada preselio s Trga Mladih na početak bijeljinske ceste oko spomenika takozvanim srpskim oslobodiocima. Sve važnije kulturne manifestacije sa srpskim sadržajem odigravaju se pred ovim spomenikom , ne na glavnom gradskom trgu. Centar ljetnih izlazaka I okupljanja gradske omladine više nije oko Šetalista I Zanatskog centra. On se preselio u „srpski“ dio ispred zgrade Komiteta ( danas zgrade srpskih političkih partija). Kruna uspješnog posrbljavanja “srpskog “ Brčkog je “Ilićka. Ovaj jedini novi urbani dio gradskog jezgra koji je izgrađen nakon Dejtona ima skoro čisto srpsko obilježje.

Centar odavna više nije mjesto gdje se Bošnjaci osjećaju kao domaći na domaćem terenu. Nekoliko oaza kao Aladinov kafić ili „ Kod Džimija“ samo potvrđuju segregaciju bošnjačkog elementa u urbanom centru. Šetalište prije rata najposjećeniji dio grada danas je ničija zemlja, neka vrsta neformalne granice bez žice između dva dijela grada. To je zasigurno najprljaviji i najzapušteniji dio gradskog jezgra . Ljeti se smrad od Brke osjeća već kod Posavine, i svakom ko dođe do Palestine se ne mili ući u taj smrad i mrak i ići dalje prema Islahijetu i Ficibajeru. Potpuno druga slika je srpski dio oko pozorišta i bivše robne kuće .Tamo u poređenju sa Šetalištem sve blista u čistoći i svjetlu.

Za mlade Bošnjake iz prigradskog naselja grad već dugo nije mjesto provoda za vikend. Nemaju naprosto gdje. Jer nažalost to je danas realnost, kod Srba baš i ne žele, a svojih ćoša u gradu nemaju. Grad im u poređenju sa Falkom i sličnim mjestima nudi neuporedivo manje.
Najružniji dio je , koja ironija, prvobitno gradsko jezgro grada Brčkog. Prva gradska pošta i sve u njenoj bližoj okolini je stanju raspada, čak i riječ ruglo je tu preblaga. U Kolobari izgrađen je jedino kompleks oko Merkatora ali i ovaj mogući novi gradski centar odnosno jedan njegov dio moderni reprezentativni hotel zjapi već godinama pust, jer bošnjčki prvaci u svom obračunu izgleda više vole da ovaj objekat propada umjesto da Distriktu donosi kakve takve pare.
Ko je Kriv? Zna se. Krivi su : SDP , SDA , SBIH, SBB. Samo, neki više, neki manje. Najviše sadašnja Nišićeva SBIH i Kadrićeva SDA, sa posebnim dodatkom SBB-a. To što oni godinama rade je nezapamćena nacionalna izdaja. Ali SDP i to onaj iz Đapinih dana dao je jednako tako svoj veliki doprinos da SDS i SNDS prave i naprave ovakvo Brčko. Nije krenulo nizbrdo tek od Kadrića i Nišića.

Kašmir Ribić

Pin It
Print Friendly, PDF & Email